Thursday, June 20, 2024

Astma je najpogostejše kronično obolenje v otroštvu. Vedno se pojavi v obliki napada. Pri nekaterih otrocih izzovejo napade astme izključno alergijske reakcije, pri večini pa se pojavi napad zaradi drugih vzrokov kot so cigaretni dim, prah, okužbe ali tudi duševne obremenitve. Astmatične težave se pogosto pojavijo po telesnem naporu ali med njim.
Bronhialna sluznica otrok, obolelih za astmo, se pretirano odzove na dražljaje. Ob tem oteče in pospešeno tvori sluz. Hkrati se skrči mišičje bronhijev. Zaradi tega se skrčijo dihalne poti, zrak težje priteče do pljuč, posebej težko pa ga je izdihati. Pri izdihu je zato razločno slišati piskanje. Otrok sedi pokončno, da si olajša dihanje, lovi zrak in pomodreva. Občutek, da se bo zadušil, povzroči paniko, kar še poslabša dihanje. Zato je pomembno, da prekinete ta začarani krog, tako da z zdravili hitro sprostite mišične krče in zmanjšate nabreklost sluznice. Sicer se lahko zaradi težkega dihanja pojavi pomanjkanje kisika v možganih.


Mora otrok k zdravniku?

• Kadar ima otrok prvič astmatični napad, takoj obvestite zdravnika ali nujno medicinsko pomoč.

Kako pomaga zdravnik

• Akutni napad astme zdravi zdravnik s kisikom in kortikosteroidi.
• Potem poskuša z alergijskim testom določiti alergen, ki je povzročil alergijo
• Za dolgotrajno zdravljenje dobi vaš otrok zdravila, kot so inhalacijski kortikosteroidi ali blokatorji receptorjev za vnetne mediatorje, da se izognete nadaljnjim astmatičnim napadom.
• Za nujne primere vam da zdravila s seboj, ta dajajte otroku pri začetnem astmatičnem napadu (bronhodilatator in kortikosteroid za inhaliranje).
• S tako imenovanim Peakflow metrom (merilnikom pretoka zraka) lahko zdravnik izmeri maksimalen možen pretok zraka med izdihom. S pomočjo ugotovljene vrednosti vam lahko določi, kdaj in kolikokrat morate dajati zdravila. Zdravnik določi mejne vrednosti. Ko je otrok starejši od petih let, si lahko z merilnikom pretoka zraka sam preverja, kdaj mora vzeti zdravila, da prepreči naslednji možni astmatični napad.
• Otrok in starši se vse o zdravljenju in vsakdanjem življenju z astmo naučijo v »šoli za astmo«.

Kako vi pomagate otroku

• Zelo pomembno pri astmatičnem napadu: ostanite mirni in poskušajte umiriti otroka. Bolj ko bo otrok prestrašen, težje bo dihal.
• Otroku dajajte zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik. Če kljub temu ni bolje, se morate povezati z zdravnikom oz. poklicati nujno medicinsko pomoč. Morda bo potrebno bolnišnično zdravljenje.
• Pri akutnem napadu odprite okno, da priteče svež zrak vendar nikakor ne spomladi, ko je otrok lahko alergičen na pelod.
• Zaradi oteženega izdihovanja izgublja otrok več tekočine, zato mu dajajte veliko tekočine, najboljša je mlačna voda v majhnih požirkih. Ne pripravljajte posebnih čajev, s svojo navzočnostjo boste otroka najbolje pomirili.
• Poskrbite za okolje, revno z alergeni: cigaretni dim, hišne živali, alergogene živali, rastline in živila ne sodijo v okolje astmatika.
• Najnovejše raziskave so pokazale, da se lahko pogostost in teža astmatičnih napadov zmanjšata, z enominutnimi hladnimi tuši ali kopelmi na dan.
• Astmatičnim otrokom dobro denejo zdraviliška zdravljenja: naučijo se bolje shajati s svojim obolenjem. Naučijo se dihalnih vaj, ki olajšajo izdih. Stik z drugimi astmatičnimi otroki in terapevtskimi svetovalci pomaga proti strahu. Otroci, starejši od desetega leta, se lahko naučijo metod sproščanja – avtogeni trening. Stroške zdravljenja včasih prevzame zavarovalnica.
• Prosim, imejte vašega otroka za zdravega otroka: dovolite mu – po dogovoru z zdravnikom dejavnosti, kot so šport, plavanje, obisk diskotek, zabav, taborjenje.
• Osnova, veljavna za vse astmatične otroke: izogibajte se alergenov. Tudi počitniške načrte in izbiro poklica je potrebno podrediti obolenju. Za astmatike so poklici, kjer je veliko stika z alergeni (kot npr. pek) neprimerni.

 

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Orgazem zdravi telo in duha

13 junija, 2012 0