Friday, December 1, 2023
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Buče

By 0 1024 Views

Ne le kulinarika, tudi farmacija že dolgo pozna vrednost te rastline. Uporabljali so jo že stari Grki in Rimljani. Kot zdravilno rastlino so jo poznali že davno tega tudi Kitajci. Vendar kaže vse na to, da je danes najpogosteje uporabljana vrsta buč Cucurbita pepo prispela iz Amerike. V družino buč spada 25 različnih vrst.


Za pripravo zdravilnih pripravkov so najbolj uporabna semena.

Cucurbito pepo obiramo oktobra, izločimo semena in jih posušimo pri temperaturi med 35 in 40 stopinj Celzija. Olje dobimo s stiskanjem.

Semena buč vsebujejo:

 

  • 30 – 50 % olja v obliki palmitinske, linolenske in oleinske kisline, ki jih sestavljajo predvsem trigliceridi, steroli, skvaleni, tokoferoli, karotinoidi,
  • 30 – 55 % beljakovin,
  • 6 – 10 % ogljikovnih hidratov,
  • 4 – 5 % mineralov in elementov v sledovih.

Farmacevtski pripravki so primerni tako za ženske kot za moške.

Pri ženskah z določeno vrsto inkontinence (uhajanja urina) izboljšajo mišični tonus mehurja predvsem zaradi vsebnosti magnezija in vitamina E, protivnetni učinek pa pripisujejo selenu, vitaminu E in delta-7-sterolu.

Pri moških z benigno hiperplazijo prostate in s tem povezano najpogostejšo obliko inkontinence pri moških, pa se izboljša mikcija. Za to je odgovoren delta-7-sterol, ki je kemično zelo podoben testosteronu, moškemu spolnemu hormonu. Tokoferoli in karotinoidi pa delujejo protivnetno. Magnezij in vitamin E pa, kot že omenjeno, tudi pri moških ugodno vplivata na mišični tonus. Posledično se zmanjša moteča potreba po praznenju mehurja ponoči (nokturija). Vsekakor se je pri obstoječih problemih potrebno pogovoriti s svojim zdravnikom o primernem zdravljenju. Vedeti moramo, da se benigna hiperplazija z uporabo pripravkov iz buč žal ne zmanjša, izboljša pa simptome že obstoječega obolenja.

Uporabljamo lahko pripravke s čistimi semeni ali kombinacije (priporočljiva je kombinacija s semeni žagastolistne palme).
Priporoča se dvakrat dnevno zaužitje 10 – 30 g mlete droge, ki jo je potrebno dobro prežvečiti in poplakniti s tekočino.
Pripravki so lahko v obliki granul, kar omogoča individualno doziranje, bolj natančna je uporaba kapsul s standardizirano vsebnostjo. Pri uporabi semen in olja pa vnos količine aktivnih snovi ni definiran.

Pri bučah ne poznamo niti stranskih učinkov niti medsebojnega vpliva pri sočasni uporabi drugih zdravil.

RECEPT

Bučna juha

Iz buč si lahko hitro in enostavno pripravimo čudovito kremno bučno juho, ki jo lahko postrežemo ali na krožnikih ali pa v sami izdolbeni buči.

SESTAVINE:

– 1 čebula
– 400 g buče
– 15 g ingverja
– 1 žlico rjavega sladkorja
– olje (1 žlica)
– 150 ml belega vina (polsuho)
– 500 ml zelenjavne juhe
– čili v prahu (po okusu)
– 1 žlica kisle smetane
– 3 žlice pomarančnega soka
– sol, poper
– koriander (svež ali posušen)

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

V osnovni posodi z nožem najprej na 3. hitrosti sesekljamo olupljeni ingver in nato še čebulo. Buči odstranimo semenje, jo olupimo in drobno narežemo in sesekljamo v osnovni posodi (3.hitrost) .V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in ingver.Dodamo bučo in jo med mešanjem dušimo. Nato dodamo sladkor in mešamo približno 2 minuti, da se sladkor stopi. Prilijemo belo vino in zelenjavno juho, začinimo s čilijem, soljo in poprom. Juho pokrito kuhamo pri srednji temperaturi približno še 15 minut.

Med kuhanjem juhe pripravimo kislo smetano, ki jo v osnovi posodi z nožem zmešamo s pomarančnim sokom na 1. hitrosti ali pulzno. Prelijemo juho, v osnovno posodo z nožem (do polovice) in jo premešamo na 1. hitrosti. Juho, katero smo dobro premešali(z mešanico kisle smetane in pomarančnega soka), zlijemo nazaj v posodo in jo še enkrat na hitro prevremo. Bučno juho napolnimo v izdolbeno bučo (ali pa v ogrete globoke krožnike) in jo potresemo z lističi koriandra, ter takoj ponudimo.

Viri:

– Pomurske lekarne Edith Jošar, mag.farm., spec.
– High Quality recept