Saturday, June 22, 2024

Po dolgi vrsti hvalnic predvsem zelenemu in črnemu čaju, ki blagodejno vplivata na telo, tudi na delovanje srca in ožilja, so znanstveniki ugotovili, da čaj, ki smo mu dodali mleko, izgubi precej svoje blagodejnosti.


Kriv je kazein
Krivec se skriva seveda v mleku – beljakovina kazein namreč zmanjšuje koncentracijo flavonoidov v čaju, ravno ti pa naj bi prispevali k bolj zdravemu srcu in ožilju. V berlinski bolnišnici Charite so povedali: "Veliko raziskav kaže, da pravi čaj res dobro vpliva na srčno-žilni sistem. A če pogledamo vse te raziskave, vidimo, da je v Aziji, kjer čaja ne pijejo z mlekom, bolezni srca in ožilja veliko manj kot v Veliki Britaniji, kjer imajo čaj zelo radi z mlekom. Je torej za to razliko krivo mleko?"

Arterije mleka nimajo rade
V berlinsko raziskavo, s katero so želeli potrditi ali zavreči to domnevo, je bilo sicer vključenih samo 16 žensk v postmenopavzalnem obdobju, ki so popile pol litra črnega čaja, črnega čaja s posnetim mlekom in vode. Strokovnjaki so jih opazovali pred in po zaužitju pijač in ugotovili, da je črni čaj pomembno izboljšal zmožnost širjenja arterij, po popitem črnem čaju z mlekom pa je ta učinek popolnoma izginil. "Če pijete čaj, da bi nekaj storili zase, potem ga pijte brez mleka," pravijo v Berlinu, kjer so dodali, da dodano mleko morda "uniči" tudi protirakavo delovanje pravega čaja, ki je sicer zelo bogat z antioksidanti.

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vitamini in svež zrak v času menstruacije

13 junija, 2012 0