Thursday, April 25, 2024

V dveh švedskih pokrajinah Ostergoetlandu in Smaelandu, so znanstveniki do drugega leta starosti spremljali razvoj črevesne flore 24 otrok. Devet se jih je rodilo s carskim rezom, petnajst po naravni, vaginalni poti.


Z uporabo molekularne-biološke analize so strokovnjaki preučevali spekter črevesnih bakterij.

Otroci rojeni s pomočjo carskega reza so imeli v prvih dveh letih življenja, v primerjavi z vrstniki rojenimi po naravni poti, manj raznoliko črevesno floro. Nezadovoljivo število bakterij se je najbolj nanašalo na skupine bakterij, ki so odgovorne za zaščito pred alergijami.

Otroci rojeni s pomočjo carskega reza imajo lahko višje tveganje razvoja alergijskih reakcij, pa tudi diabetesa in sindroma iritabilnega črevesja.

»Carski rez je včasih nujen. Pomembno pa je, da tako matere, kot zdravniki vedo, da lahko takšen porod vpliva na zdravje otrok,« je dejala Maria Jenmalm, profesorica alergologije na fakulteti v Linkoepingu, ki je vodila omenjeno raziskavo.

Vse kaže, da je otroško črevesje sterilno vse do rojstva.

Kolonizacija številnih različnih vrst bakterij v organizmu je v prvem letu življenja nujna za razvoj in zorenje imunskega sistema.

Naslednji prispevek

Sprožen porod povezan z višjim tveganjem avtizma

14 avgusta, 2013 0