Wednesday, April 24, 2024

Prav zaradi omenjenih dejstev, bi morale nosečnice, ki rojevajo s pomočjo carskega reza med samim postopkom na nogah nositi napihljive kompresijske povoje, ki preprečujejo ustvarjanje strdkov. Ob bolj tveganih primerih pa bi nosečnice morale prejeti antikoagulativno terapijo.


Venska trombembolija v nosečnosti najpogosteje prizadene globoke vene leve noge. Večina žensk pri katerih prihaja do ustvarjanja strdkov ima boleč in otečen predel goleni.

Na žalost se zgodi, da se krvni strdek odlušči in konča v pljučih, kar povzroči pljučno embolijo, ki je potencialno smrtno nevarno stanje za katerega je značilna hitra izguba daha, bolečina v prsih in kašelj.

Ženske v nosečnosti so zaradi številnih fizioloških sprememb (lažje zgoščevanje krvi, počasnejši krvni obtok, kompresija ven v mali žlički, težja in manjša gibljivost) izpostavljene višjemu tveganju venske trombembolije.

V kategorijo visokega tveganja spadajo še ženske z visokim krvnim tlakom, ženske, ki so že imele vensko trombembolijo, ženske s prekomerno telesno težo in kadilke.