Wednesday, February 28, 2024

Otroci potrebujejo več spanja kot odrasle osebe. Zato je pomembno, da se v posteljo odpravijo ob dovolj zgodnji uri. V postelji naj bi bili najkasneje do 20.00 ure zvečer.


Če otroku vzpostavimo neko rutino in hodi spat vsak dan ob isti uri, pripomoremo k boljšemu umskemu razvoj otroka. Pri dojenčku, starejšemu od 4 mesece se prične uravnavati notranja biološka ura, ki je nastavljena na zgodnji spanec otroka. In ker se večinoma dojenčki zbujajo okoli 6 – 7 ure zjutraj, je zadnja ura za spat že okoli 19 ure, da jim zagotovimo zadostno količino kvalitetnega spanca.

Pri malčkih je zgodnja ura spanja še toliko bolj pomembna. Večina jih mora zgodaj vstati za v vrtec. Prav tako se otrokom, ki imajo redno spalno rutino poveča dojemljivost, ekspresivnost izražanja, pismenost in zgodnje matematične sposobnosti.

Šolo obvezni otroci, ki hodijo spat vsak dan ob isti uri, pred 20.10 uro so dokazano ˝boljši učenci˝. Lažje sledijo pri pouku in si več zapomnijo. Prav tako zgodnja ura spanja zmanjša agresijo pri otroku.

Zgodnji spanec pa nima prednosti samo za otroka ampak tudi za starše. Če gre otrok prej v posteljo imata starša čas, da postorita vse po hiši in si vzameta čas zase. Tako gresta lahko tudi sama prej v posteljo, da jutranje zgodnje vstajanje ni tak problem. Starši, katerih otroci hodijo v posteljo zgodaj, so manj pod stresom in je manjša verjetnost, da pride do poporodne depresije.

Kategorija:   Novice, otrok, Razvoj otroka