Monday, July 15, 2024

Kako vem, da ima moj otrok kolike?

Kolike opredeljujemo kot epizode razdražljivosti, nemira, joka, ki se pojavljajo in prenehajo brez znanega vzroka ter trajajo 3 ali več ur na dan, vsaj 3 dni v tednu in vsaj 1 teden. Znaki kolik so dolgotrajen, hud in neutolažljivi jok otroka, ob tem je otrok tudi razdražljiv, lahko postane rdeč v obraz ali krči nogice.


V prvem letu ima kar polovica otrok težave, kot so kolike, regurgitacija ali zaprtje in v večini primerov z rastjo spontano izzvenijo. Pri večini dojenčkov so vzrok trebušnih krčev oz. kolik motnje v delovanju prebavil, zato otroci večinoma ne potrebujejo zdravljenja ali podrobnejšega diagnosticiranja. Kolike se pri otrocih lahko pojavljajo zaradi »nezrelih« prebavil, preobčutljivosti na hrano, razlik v sestavi črevesne flore, prehodnega pomanjkanja encima laktaze, požiranja zraka ali povečanega tvorjenja črevesnih plinov, prav tako se lahko kolike pojavljajo ob stresnih situacijah, ki jih doživlja ali se prenesejo na otroka.

Kako lahko pomagam svojemu dojenčku?

Največkrat so dovolj že spremembe v otrokovi prehrani ali spremembe vedenjskih vzorcev. Pomembno je, da poslušate otroka, torej da prepoznate znake utrujenosti ali lakote, včasih pa dojenčku pomaga tudi uvedba čim bolj rednega rituala in urnika hranjenja ter spanca. Če otroka hranimo preko stekleničke, moramo biti pozorni na velikost luknjice cuclja, prav tako pa naj otrok po hranjenju podre kupček. Za lajšanje težav s kolikami lahko dojenčku pripravimo čajne mešanice s komarčkom, kumino ali kamilico.

Če dojenčka dojite, zaradi kolik ne svetujemo opustitve dojenja, če pa otroka hranite z mlečnimi formulami, pa lahko poskusite z zamenjavo mlečne formule oz. lahko poskusimo tudi spremeniti  prehrano dojenčka (2 do 4x tedensko lahko poskusite s spremembami v prehrani). Kadar ima otrok kolike zaradi preobčutljivosti na beljakovine kravjega mleka, je lahko dovolj že dieta mame ter zamenjava mlečne formule s hidrolizirano formulo; sicer pa zaradi kolik dieta mame ni potrebna.

Pri otrocih s kolikami zaradi prehodnega pomanjkanja encima laktaze zadostuje tudi uporaba mlečnih formul, ki vsebujejo manjše količine laktoze (to so delno hidrolizirane formule), prav tako pa lahko pri takšnih otrocih poskusite tudi z enotedenskim dajanjem encima laktaze v obliki kapljic. Svojemu otroku lahko pomagate tudi z dodajanjem probiotikov ali prebiotikov. Poskusite lahko tudi z masažo dojenčkovega trebuha, vendar njena učinkovitost ni dokazana.

Kdaj obiskati pediatra?

Vaš otrok mora biti zdrav, normalno rasti in pridobivati telesno težo. Pozorni morate biti predvsem, če vaš otrok obilno bruha, če se mu hrana zatika, ima znake aspiracije hrane, hujša ali slabo pridobiva telesno težo, če kaže otrok znake nevrološke okvare, je tipna masa v trebuhu dojenčka ali se v otrokovem blatu pojavlja kri.

 

Sara Lovrec

 

Kategorija:   Zdravje dojenčka