Saturday, June 15, 2024

Ker se zaščitna funkcija kože pri dojenčkih razvija z rastjo je njihova koža tanka in nežna ter posledično veliko bolj občutljiva kot koža odraslega človeka. K večji ranljivosti kože vplivajo tudi pleničke, ki so veliko krat vzrok za bolečo in vneto ritko. 


Koža dojenčka je veliko bolj dovzetna za poškodbe in kožne bolezni. K temu pa ne malo krat pripomorejo tudi mokre pleničke, ki zaradi premalo zračenja kožo močno razdražijo. Vlažno okolje je namreč idealno za razvoj mikrobov in gliv.

Pordela dojenčkova ritka je sicer zelo pogost in nič nenavaden pojav, ki se ga s pravilno nega da hitro odstraniti. Težava se pojavi v predelu kjer dojenček nosi pleničko. Sicer pa pravilni in pravočasni ukrepi lahko zmanjšajo razvoj vnetij, ki se v nasprotnem primeru hitro preidejo do pleničnega izpuščaja ali dermatitisa.

Zelo pomembna je pravilno previjanje, ki je naj dnevno približno 5-7 krat. Izbira pravilne velikosti igra pomembno vlogo, saj če je plenička pretesna, zrak ne more krožiti in sušiti kože. Da se izognete nevšečnostim zaradi pretesne plenice, med rob plenice in kože vstavite kazalec. Slednje je pokazatelj, da se plenička dobro prilega.

Zelo pomembno je tudi vsakokratno čiščenje z vodo in zatem primerno tudi ritko osušiti. Velja pravilo: od spredaj nazaj v smeri hrbta. Voda je naj mlačna, krpa, ki jo uporabiš, pa mehka, saj ima to blagodejni učinek za kožo. Mila in druga sredstva v preveliki uporabi poškodujejo zaščitno plast kože, zato jih uporabljajte v zmerni količini. Da se izognete alergijskim reakcijam na koži, poskrbite, da brisače in krpe niso prane z mehčalci ali agresivnimi pralnimi sredstvi.

Za ustrezno nego dojenčkove ritke izberite mazila, ki se dajo enakomerno razmazati. Mazilo naj tvori zaščitni sloj, vendar naj koži dopušča, da diha. Mazilo naj poskrbi, da je koža zaščitena pred dražečimi snovmi, vendar naj hkrati tudi neguje. Da zmanjšate možnosti za alergije, uporabite mazila brez barvil, parfumov ali konzervansov.

https://moderna-zenska.si/vse-o-pravilni-negi-koze-dojenckov-otrok-in-mamic/

Kategorija:   dojenček, Telo in koža
Naslednji prispevek

Kakšen je vpliv dotika na novorojenčka?

10 maja, 2020 0