Thursday, May 23, 2024
2 marca, 2022

Če ste zanosili po 35. letu, nujno upoštevajte tole

By 0 1235 Views

Nosečnost po 35. letu starosti je tematika, okrog katere obstajajo zelo deljena mnenja. Medtem ko se današanja meja, kdaj imajo pari otroke, pomika vse bolj navzgor, nekateri strokovnjaki še vedno zagovarjajo, da je otroka bolje in bolj varno imeti v zgodnjih dvajsetih. Pa vendar si veliko žensk želi najprej ustvariti kariero, zagotoviti streho nad glavo in se finančno osamosvojiti – kar je tudi prav – zato je dandanes otroka težko imeti zelo zgodaj, tudi, če si tega želimo. Kakorkoli že, tudi nosečnosti po 35. letu so lahko povsem varne, pomembno je le, da upoštevate sledeče.


Kako lahko zavarujem sebe in svojega otroka, če zanosim po 35. letu?

Zaradi višje ogroženosti je še toliko bolj pomemben zdrav življenjski slog, pod katerega štejemo uživanje uravnotežene prehrane in zadostno gibanje. Pomembno je tudi, da ženska vzdržuje primerno telesno težo, ter se izogiba uživanju alkohola in drog.

Zaradi višje karierne uveljavljenosti je po vsej verjetnosti stres za žensko neizogiben, vendar se morejo zavedati, da stres lahko privede do številnih anksioznih motenj, ki vsekakor niso v korist nosečnosti. Poskusite z raznimi tehnikami sproščanja, kot je na primer meditacija, joga, pilates ali pa kakršenkoli hobi, ki vas veseli in sprošča.

Tudi kajenje že samo po sebi zmanjšuje plodnost, zato je v kombinaciji z višjo starostjo ženske možnost spontane zanositve še manjša. Kajenje se odsvetuje.

 

Kategorija:   Nosečnost