Sunday, April 21, 2024

Simptomi

Celiakijo spremlja 256 potencialnih simptomov, zato je diagnosticiranje zelo težavno. Po drugi strani pa je celiakija dokaj pogosta bolezen (1:200) zato je kljub razvejani simptomatiki, usmeritev k diagnostiki dokaj enostavna. Glavni simptomi, ki lahko napeljujejo k celiakiji so: vodeno blato, driska in izguba telesne teže.


Diagnoza

Celiakija je od let zelo neodvisna motnja, ki se lahko diagnosticira v vsem življenjskem obdobju. Diagnostika zajema krvni test na protitelesa, ki se potrdi z endoskopijo in biopsijo sluznice tankega črevesja. Celiakijo prištevamo med genetska obolenja.

Zdravljenje

Edino znano zdravilo proti celiakiji je brezglutenska dieta. Dieta ni tako zahtevna kot morebiti izgleda na prvi pogled. V zadnjih desetih letih se je ponudba brezglutenskih živil močno povečala in jih je moč kupiti skoraj v vsaki malo bolje založeni živilski trgovini.

Celiakija in plodnost

Celiakija lahko vpliva na žensko plodnost in se jo pogosto povezuje z neplodnostjo iz neznanega vzroka – idiopatska neplodnost. Odkritje bolezni in dieta povečata verjetnost spočetja.

Celiakija in nosečnost

Zapletom v nosečnosti, seveda s predpostavko diagnosticirane bolezni, se enostavno rešite z brez-glutensko dieto. V prvih tednih nosečnosti je zelo pomembna zadostna oskrba organizma s folno kislino. V običajni prehrani je folna kislina prisotna v kruhu, testeninah in žitnih kosmičih, zato je manjko moč nadomestiti v obliki kapljic, tablet in drugih prehranskih virov. Pomanjkanje folne kisline povzroča poškodbe nevralne cevi in nepopolnega razvoja možganov, ki povzročajo hude deformacije ploda kot so spina bifida, mikrocefalija, anencefalija, hidrocefalija

Če ste priča verižnim spontanim splavom, do katerih je prišlo iz nepojasnjenih razlogov, lahko odgovornost pripišete celiakiji.

Celiakija in porod

Celiakija ne vpliva na potek poroda. V primeru carskega reza ali epiziotomije medicinsko osebje obvestite, saj lahko nekatere nitke in obliži vsebujejo gluten.

Celiakija in dedovanje

Celiakija je genetska bolezen, ki se lahko prenaša na potomce. Ob prvem pediatričnem pregledu obvestite zdravnika, da bo ocenil otrokov status.

Celiakija in dojenje

Dojenje lahko zaščiti otroka pred celiakijo in je zelo pomembno tako za zdravje matere, kot zdravje otroka. Celiakija ni izgovor, da z dojenjem prenehate, držati se je potrebno zgolj brez-glutenske diete. Kljub temu, da imate celiakijo, pa se le-ta v prvih šestih mesecih življenja pri otroku zelo težko diagnosticira. V primeru, da so otroku, zaradi prebavnih ali drugih zdravstvenih težav diagnosticirali celiakijo vi pa ste zdravi, lahko dojite naprej, izogibati se morate zgolj glutenskim prehrambenih izdelkom.

Naslednji prispevek

Nosečnost: Astma v nosečnosti

26 oktobra, 2012 0