Saturday, June 15, 2024

 


Predpostavlja se, da za celiakijo boleha okoli 20.000 tisoč Slovencev. Celiakija povzroča okvaro tankega črevesa, zaznamuje pa jo preobčutljivost na gluten, beljakovino žita, pšenice, rži, ječmena, ovsa…

Zaradi zavračanja glutena, lahko organizem reagira z različnimi avtoimunimi boleznimi jeter, ščitnice, trebušne sluznice, povzroči pa lahko tudi nevrološke motnje kot npr. epilepsijo. Če celiakije ne zdravimo, lahko privede do razvoja malignih obolenj na debelem črevesu in limfom. Ta kronična gastroenterološka avtoimuna bolezen se v enaki meri pojavlja pri obeh spolih, nastopi pa v celotnem življenjskem obdobju.

Bolezen se lahko deduje, nastane pa tudi kot posledica stresa in infekcij, zelo pogosta je pri ljudeh, ki trpijo za Downovim sindromom in nekaterimi prirojenimi boleznimi.

Celiakijo se pri otrocih odkrije zelo kmalu, zanjo značilni simptomi pa so napihnjen trebuh in zelo tanki udi.

Zanimivo je, da se ta vseživljenjska kronična bolezen pogosto prezentira s simptomi utrujenosti in malodušnosti, poleg tega pa se pojavlja dolgotrajna diareja, izguba teka, napihnjenost, hiranje mišičnega tkiva in celo slabokrvnost.
 

Telo odgovarja avtoimunim boleznim

Poleg naštetih simptomov se celiakija manifestira še s slabšo plodnostjo, izgubo las, vnetjem srčne ovojnice in z različno aktivnostjo ščitnice.

Zaradi zavračanja glutena, lahko organizem reagira z različnimi avtoimunimi boleznimi jeter, ščitnice, trebušne sluznice, povzroči pa lahko tudi nevrološke motnje kot npr. epilepsijo. Če celiakije ne zdravimo lahko privede do razvoja malignih obolenj na debelem črevesu in limfom.

 

V boj proti glutenski enterpatiji je odločilna dieta. S pravilno prehrano celiakiji prirežemo krila. Potrebno se je odreči vsej prehrani, ki vsebuje gluten!
 

Gluten tudi v kozmetičnih izdelkih

Obolelim namesto pšenične svetujemo uporabo riževe moke. Ko kupujete prehrambene in higienske izdelke nujno preberite deklaracijo. Obstaja namreč možnost, da tudi kozmetični izdelki vsebujejo gluten. Za izdelke brez glutena je značilno, da je njihova embalaža označena s prekrižanim pšeničnim klasom.

Za vseživljenjsko dieto je pomembna popolna dieta. Rž, pšenica, ječmen, oves, viski, večino suhomesnatih proizvodov, suhe fige, instant juhe in omake so živila, ki se pri tej bolezni nahajajo na črnem seznamu.

Zdravniki trdijo, da se je najpomembnejše seznaniti z živili, saj gluten pogosto vsebujejo tudi živila, ki so označena kot živila brez glutena. Velja predvsem za nekatere mlečne izdelke; jogurti in nekatere vrste sira.
 

Pomembna je pravočasna diagnoza

Biopsija tankega črevesa predstavlja edini učinkoviti način za odkrivanje te bolezni. Celiakijo izdaja stanje resic. Zaradi te bolezni počasi izginjajo, sluznica postaja tanjša in atrofična. Poleg biopsije, lahko celiakijo odkrijemo s krvnim testom, vendar ta metoda ni popolnoma zanesljiva. Velikokrat se namreč zgodi, da je test protiteles negativen, bolezen pa vseeno obstaja.

 

Ta nevarna bolezen se pogosteje pojavlja v skandinavskih državah, redkeje v ostali Evropi, v Aziji in Ameriki pa je skoraj ni. Prav zaradi tega je v zadnjih petdesetih latih center z celiakijo v Chicagu zabeležil 400% rast te bolezni.

V začetku julija so na Inštitutu za medicinske raziskave v Melbournu pričeli z raziskavo, ki bi lahko vse obolele rešila pred dieto. Znanstveniki so na pragu odkritja zdravila, oziroma cepiva, ki bi lahko pri obolelih na dolgi rok zmanjšal občutljivost na gluten.
 

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

A (H1N1) – prašičja gripa: Zakaj, kdaj, kako

13 junija, 2012 0