Monday, June 17, 2024

Rezultati, objavljeni na portalu znanstvene revije Science Translational Medicine kažejo, da merjenje imunskega odgovora direktno v leziji veliko bolje prikaže učinek terapevtskega delovanja kot klasična analiza krvi.


»Težko je potrditi odgovor imunskih celic na zdravljenje s cepivom, vendar verjamemo, da klinične raziskave s preverjanjem učinka v leziji, kjer se imunski sistem bori proti kancerogenim celicam, kaže na učinkovitost cepiva.« je dejala Cornelia Trimble dr. med. docent ginekologije in porodništva, ter onkologije in patologije na John’s Hopkins Kimmel Cancer Centru.

V raziskavo je trenutno vključenih 12 žensk, znanstveniki načrtujejo raziskavo razširiti na 20 in več žensk. V času raziskave bodo za povečanje imunološkega odgovora kombinirali enaka cepiva in lokalne kreme.

Znanstveniki so v preliminarno raziskavo vključili ženske s cervikalnimi lezijami povezanimi s HPV virusom tip 16, ki je najpogosteje povezan z rakom na materničnem vratu. Prvo žensko so v raziskavo vključili leta 2008, zadnjo v letu 2012.

Terapija lezij in preventiva raka na materničnem vratu je v razmiku osmih tednov zajela trikratno cepljenje v nadlahtnico. V raziskavi so uporabili dva cepiva, vključno s cepivom izdelanim s pomočjo genetskega inženiringa DNK molekul, ki cilja na senzibilizacijo celic imunskega sistema, kateri prepozna premaligne celice z ekspresijo E7 proteina HPV serotipa 16.

Drugo cepivo je bilo neinfektivni virus, s katerim so poskušali uničiti prekancerozne celice označene z E6 in E7 proteinoma HPV serotipa 16 in 18. Sedem tednov po zadnjem cepljenju so ženskam cervikalne lezije odstranili.

Znanstveniki so v cervikalnem tkivu odkrili precej povečano število CD8 T celic. Vzorci krvi, ki so jih zbrali na začetku in koncu raziskave, niso pokazali močnega pre- in po- vakcinacijskega učinka.

»Odkrili smo zanesljive lokalne imunološke spremembe cervikalnih lezij, ki niso bile opažene v vzorcih periferne krvi,« je pojasnila Trimblova.  

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Peteršilj

4 maja, 2014 0