Thursday, May 23, 2024

Štirivalentno rekombinantno cepivo proti humanim papiloma virusom (tipov 6, 11, 16, 18), ki se bo tržilo pod imenom Silgard, je pri Evropski Agenciji za zdravila EMEA septembra dobilo dovoljenje za promet, do novembra pa naj bi zdravilo prestalo tudi proceduro, da bo lahko dejansko v prometu tudi pri nas, napovedujejo v družbi MSD, ki v Sloveniji zastopa ameriško družbo Merck&Co, ki je razvila zdravilo.Marjetka Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta v Ljubljani je pojasnila, da tudi v Sloveniji med ženskami, ki so poučene o tem novem cepivu, vlada veliko zanimanje. Tudi pri nas je namreč rak materničnega vratu še vedno zelo pogost – leta 2003 naj bi ga na novo odkrili pri 600 ženskah, operirali pa okoli 1700, je navedla Uršič Vrščajeva.V ZDA, kjer je cepivo dovoljenje za promet dobilo junija, že poteka rutinsko cepljenje deklic, starih med 11 in 12 let, cepijo tudi ženske, pri katerih je ugotovljen humani papiloma virus. Poleg tega preventivno cepljenje proti raku materničnega vratu že izvajajo še v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v Braziliji, je navedla Uršič Vrščajeva.


 

V Sloveniji bo treba med drugim doreči način izvajanja cepljenja in ciljne skupine, odprto pa je tudi še vprašanje kritja stroškov cepljenja. Kot je pojasnila Uršič Vrščajeva, v državah, kjer imajo šolske programe cepljenja, deklice cepijo kar v okviru rednih cepljenj.Predstojnica Centra za nalezljive bolezni pri Inštitutu za varovanje zdravja Alenka Kraigher je pojasnila, da pri IVZ že dobro leto deluje strokovna skupina za oblikovanje priporočil za to cepivo. Skupina naj bi proučila prakso s tem cepivom v tujini, oblikovala priporočila za to, kako naj bi se cepivo uporabljalo pri nas ter v prihodnosti tudi spremljala učinke cepiva. Člani skupine, med katerimi so strokovnjaki s področja onkologije, ginekologije, infektologije in epidemiologije, so prepričani, da bo cepivo pomenilo veliko pridobitev za zmanjšanje razširjenosti raka materničnega vratu, ki ga v veliki meri povzročajo ravno humani papiloma virusi.Cepivo je vsekakor pomemben korak naprej v boju proti raku, vendar pa ne smemo napačno razmišljati, da bo nadomestilo na primer programe presejanja, kot je slovenski program Zora, je opozorila Kraigherjeva. "Taki programi morajo teči naprej," je prepričana.

 

Za sedaj cepivo še ne bo na voljo na stroške javne zdravstvene blagajne. Neznanka je tudi, koliko bo pravzaprav cena cepiva, zato po besedah Kraigherjeve še ni mogoče reči, kaki bi bili javnofinančni učinki uvedbe cepljenja. Bo pa cepljenje možno za samoplačnike, in sicer takoj, ko bo cepivo v Sloveniji. Torej bo ženska, ki bi se želela cepiti, ali pa starši, ki bi želeli, da cepivo dobi njihova deklica, to lahko dobili. Ali bodo cepljenja izvajali preko mreže IVZ, pri družinskih zdravnikih ali mogoče pri ginekologih, pa še ni določeno, še pravi predstojnica Centra za nalezljive bolezni pri IVZ.
Je cepivo učinkovito?
Cepivo je po ugotovitvah raziskav preprečilo tudi 95 odstotkov cervikalnih sprememb nižje stopnje in predrakavih sprememb, ki jih povzročajo HPV 6, 11, 16 ali 18. Prav tako je preprečilo 99 odstotkov primerov genitalnih bradavic, ki jih povzroča HPV 6 ali 11.Štirivalentno rekombinantno cepivo proti humanemu papiloma virusu je ameriška Uprava za hrano in zdravila v začetku junija odobrila tudi za preprečevanje genitalnih bradavic in sprememb materničnega vratu nižje stopnje, ki jih povzročajo HPV tipi 6, 11, 16 in 18. Cepivo je odobreno za uporabo pri dekletih in ženskah, starih od devet do 26 let.Idealen čas za kakršnokoli cepljenje je pred izpostavitvijo okužbi, navaja proizvajalec. Najstniki so po njihovih navedbah pomembna skupina, ki jo je potrebno cepiti proti humanemu papiloma virusu, saj se v starosti od 15 do 24 let okuži vsak četrti. Raziskava, v kateri je sodelovalo 525 mater otrok, starih od 11 let naprej, je tudi pokazala, da bi do 80 odstotkov mater dovolilo cepljenje svojih hčerk s cepivom, ki varuje pred rakom materničnega vratu, še navajajo v MSD.

Vir: 24ur

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci nimajo normalnih otroštev

13 junija, 2012 0