Tuesday, May 28, 2024

Genitalni HPV je spolno prenosljiva bolezen, ki lahko povzroči raka na materničnem vratu, ter nekatere druge oblike karcinoma. Na tržišču sta za imunizacijo proti HPV trenutno na voljo dva cepiva Gardasil in Cervarix.


Svetovni odbor za imunizacijo Centa za nadzor in preventivo bolezni (CDC) priporoča cepljenje vsem dekletom starim enajst in dvanajst let. Pomembno je, da se cepljenje opravi še preden dekleta postanejo spolno aktivna in tako imunost razvijejo še pred izpostavljenostjo virusu HPV.

Priporočila pa so povečala skrb staršev, ki menijo, da bi cepljenje deklet v teh letih lahko povečalo njihovo spolno aktivnost.

Dekleta so v predhodnih raziskavah potrdile, da cepljenje ne bo vplivalo na njihovo dojemanje spolnosti, vendar znanstveniki niso bili prepričani v iskrenost njihovih besed.

Dilemo so rešili s pregledom baze podatkov, ki so vsebovale informacije o obiskih pri zdravniku in laboratorijskih testiranj. Analiza podatkov skoraj 1.400 deklet, ki so bile cepljene proti HPV je pokazala, da pri njih ni prišlo do povečanja spolne aktivnosti.

Podatki, v primerjavi z necepljenimi dekleti, niso razkrili pogostejših okužb s spolno prenosljivimi boleznimi, nosečnosti ali splavov.

Poleg bojazni o povečani spolni sli, pa starše skrbi tudi varnost in zanesljivost cepiva.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Hormonsko zdravljenje raka na dojki

18 oktobra, 2012 0