Friday, June 14, 2024
13 junija, 2012

Cepljenje proti okužbam HPV je varno in ga strokovnjaki priporočajo

By 0 932 Views

Katere bolezni povzročajo humani virusi papiloma?

Humani virusi papiloma so zelo raznolika skupina virusov, ki jih povezujemo z nastankom številnih benignih in malignih novotvorb. Petnajst t. i. visokorizičnih genotipov HPV (najpomembnejša sta HPV 16 in 18) povzroča nastanek več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu, več kot 80 odstotkov raka zadnjika, več kot 60 odstotkov raka penisa, nožnice in ženskega zunanjega spolovila ter približno 20 odstotkov raka v ustni votlini (večinoma rak mandljev). Na drugi strani pa 12 t. i. nizkorizičnih genotipov HPV (najpomembnejša sta HPV 6 in 11) povzroča nastanek več kot 95 odstotkov genitalnih bradavic in ploščatoceličnih papilomov grla.
 


Štirivalentno cepivo, s katerim brezplačno cepimo šestošolke

Proti okužbam s HPV lahko cepimo z dvo- ali štirivalentnim cepivom. Dvovalentno ščiti proti dvema visokorizičnima genonotipoma HPV, štirivalentno pa proti štirim: dvema visoko- in dvema nizkorizičnima genotipoma HPV. Za brezplačno cepljenje šestošolk je v uporabi slednje. Opraviti ga je treba s tremi odmerki cepiva, pri čemer se drugi odmerek prejme dva meseca, tretji pa šest mesecev pa prvem odmerku. »Cepljenje šestošolk proti okužbam s HPV je smiselno, ker učinkovito preprečuje okužbo s štirimi najbolj nevarnimi genotipi HPV, ki povzročajo smrtno nevarne, pa tudi neprijetne in težko ozdravljive bolezni rodil,« pravi prof. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., z Onkološkega inštituta.
 

Rak materničnega vratu je lahko smrten

Rak materničnega vratu je še vedno smrtno nevaren. Zaradi njega v Sloveniji umre vsaka četrta do peta ženska. Za razliko od drugih rakov pa za tem obolevajo tudi mlajše ženske. Pravzaprav gre za drugega najpogostejšega raka pri ženskah, starih do 45 let, najmlajše pa obolevajo že po 25. letu starosti.
 

Zdravljenje raka materničnega vratu je agresivno

Zdravljenje raka materničnega vratu je kot pri vseh rakih največkrat agresivno; za ceno rešenega življenja tvegamo številne škodljive posledice za zdravje. Neuspešno zdravljenje ali obnovitev bolezni pa najpogosteje pomeni postopno razraščanje raka v mali medenici in okvaro sosednjih organov, kot sta mehur in črevo. »Umiranje zaradi raka materničnega vratu je dolgotrajno. In če kaj, potem je umiranje mlade ženske zaradi bolezni, kot je ta, še posebej nerazumljivo in nesprejemljivo,« pravi prof. Uršič Vrščajeva.
 

Cepivo je varno, kažejo klinične raziskave

Kot že rečeno, lahko raka materničnega vratu uspešno preprečujemo s cepljenjem proti okužbam s HPV. Seveda večino staršev skrbi, kakšni so neželeni učinki po cepljenju, saj svojih otrok, ki so sicer zdravi, ne želijo izpostavljati tveganju. Toda cepivo proti HPV je varno, kažejo raziskave. Podatki o varnosti štirivalentnega cepiva izhajajo iz sedmih kliničnih raziskav, v katere je bilo skupno vključenih skoraj 12 tisoč cepljenih oseb, starih od 9 do 26 let, v kontrolni skupini pa jih je bilo skoraj 10 tisoč. Med najpogostejšimi neželenimi učinki, ki so se pokazali, so bili bolečina, oteklina, rdečina, in to od blagi do zmerni. Vendar so se pojavili tudi pri kontrolni skupini, kar pomeni, da so nastali zaradi drugih vzrokov. »Le od 4 do 5 odstotkov deklet, ki so prejele cepivo, je poročalo, da so po prvem, drugem ali tretjem odmerku dobile vročino nad 38 stopinj Celzija,« je razložil prof. dr. Mario Poljak, dr. med., z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.
 

Cepivo je varno, potrjuje tudi praksa

Dodatni podatki o varnosti štirivalentnega cepiva izhajajo iz prakse, saj je štirivalentno cepivo doslej prejelo že vsaj 30 milijonov oseb. Pri vsakem novem cepivu namreč organi nadzora zelo skrbno in pogosto spremljajo prijave neželenih učinkov ter po potrebi zelo ostro ukrepajo in cepivo umaknejo s tržišča. Seveda je pri tem treba poudariti, da vsaka prijava neželenih učinkov še ne pomeni, da sta cepljenje in prijavljena težava vzročno povezani, temveč le to, da se je težava pojavila v določenem obdobju po cepljenju, odvisno ali neodvisno od cepljenja. Poleg tega se zaradi stroge zakonodaje vse prijave neželenih učinkov na uradnih spletnih straneh zbirajo in hranijo brez časovne omejitve. To pomeni, da se nikoli ne izbrišejo, niti v primeru, da se dokaže, da prijavljeni neželeni učinek na noben način ni povezan s cepljenjem. »Kljub nekaterim pomislekom o varnosti štirivalentnega cepiva, ki so precej krožili zlasti po svetovnem spletu in izzvali kar nekaj burnih odzivov laične javnosti, niti v eni od držav, ki so začele aktivno cepljenje s štirivalentnim cepivom proti HPV, ni bilo razlogov, da bi cepljenje prekinili ali začasno ustavili,« poudarja prof. dr. Poljak in dodaja, da so varnost cepiva potrdile vse vodilne strokovne institucije. Ameriški sistem za spremljanje neželenih učinkov po cepljenju (VAERS) pa kaže tudi, da je delež resnih neželenih učinkov po tem cepljenju celo manjši kot pri drugih cepljenjih.
 

Kaj lahko pričakujemo od cepljenja?

Prof. Uršič Vrščajeva, pričakuje, da se bo, če bomo cepili dovolj mladenk, število bolnic z rakom materničnega vratu zmanjšalo za od 70 do 80 odstotkov, kar v Sloveniji (po podatkih za leto 2007) pomeni letno od 100 do 120 bolnic z rakom materničnega vratu manj. Če temu dodamo še redne ginekološke preglede s pregledom brisa materničnga vratu, se bo število bolnic s to boleznijo zmanjšalo na najmanjšo možno mero, pa napovedujejo v razvitih državah sveta in v vodilnih strokovnih organizacijah. Kajti cepivo ne ščiti pred vsemi, čeprav redkejšimi genotipi HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu, zato bodo ginekološki pregledi potrebni kljub cepljenju.
 

S cepljenjem preprečujemo tudi genitalne bradavice

S štirivalentnim cepivom proti okužbam s HPV sicer preprečujemo tudi nastanek genitalnih bradavic, ki so zelo neprijetne in težko ozdravljive. Najpogosteje se pri dekletih in fantih pojavijo okrog 20. leta, neredko pa tudi pri nižji starosti. »Genitalne bradavice so zelo kužne. Če imate spolni stik z osebo, ki jih ima, obstaja 75 odstotkov možnosti, da se boste okužili tudi vi. Zdravljenje je kirurško ali s kemičnimi sredstvi. Približno pri tretjini primerov pa se bradavice vedno znova ponavljajo, saj ostane tkivo v okolici bradavic okuženo s HPV, iz okuženih celic pa nastajajo nove bradavice,« pojasnjuje prof. Uršič Vrščajeva in dodaja, da se pričakuje, da se bo s cepljenjem proti okužbam s HPV število bolnic z genitalnimi bradavicami zmanjšalo kar za skoraj 90 odstotkov.
 

S HPV se ne okužijo samo promiskuitetni

Čeprav se okužbe s HPV najpogosteje prenašajo z menjavanjem spolnih partnerjev, pa se lahko okužimo že s prvim, spolno bolj izkušenim partnerjem, ali prek rednega partnerja. Predvsem mlada dekleta se po okužbi pogosto soočajo z občutkom sramu, s strahom pred okužbo novega partnerja in z nerazumevanje staršev. Seveda pa velja tudi opozorilo, da se zaradi cepljenja ne sme zanemariti splošnih človeških vrednot ter pravilne spolne vzgoje, ki poudarja začetek spolnega življenja v dobi psihične in ne le telesne zrelosti, zvestobo enemu partnerju kot tudi uporabo kondoma za preprečevanje spolno prenosljivih okužb.

Vir: IVZ

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

S sladoledom proti stranskim učinkom kemoterapije

13 junija, 2012 0