Sunday, May 26, 2024

V letu 2010 je bilo pri nas hospitaliziranih 740 otrok, od tega kar 500 otrok mlajših od treh let.


Kdo se lahko okuži in kdaj je tveganje največje?

Z rotavirusi se lahko okuži vsak, tveganje pa je največje pri otrocih starimi med šestimi meseci in dvema letoma. Majhni otroci so zelo občutljivi na dehidracijo, saj zaradi driske in bruhanja, v kratkem času izgubijo znatno količino telesne tekočine. Četrtina hospitaliziranih otrok so dojenčki v prvih mesecih življenja. Rotavirusi so zelo kužni in povzročajo izbruhe epidemij v vrtcih, šolah, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem…

Simptomi in nevarnost okužbe

V prvih dveh dneh po okužbi z rotavirusom se pojavijo bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura in driska, ki lahko traja tudi tri tedne. Otroci lahko opravijo veliko potrebo tudi dvajsetkrat dnevno, kar zagotovo privede do dehidracije.

Dehidracija je najnevarnejša posledica gastroenteritisa in zahteva hospitalizacijo otroka. V hudih, na srečo zelo redkih primerih, dehidracija povzroči šok, odpoved ledvic in celo smrt.

Za posledicami rotavirusne okužbe v evropskih državah, kljub najboljši zdravstveni oskrbi, umre okoli dvesto otrok.

Za dehidrirane otroke in preprečitev najhujšega, je potrebno bolnišnično zdravljenje. Okužbe z rotavirusi povečujejo družinske izdatke namenjene zdravilom in plenicam, izostanki zaradi bolniškega staleža pa znižajo družinske prejemke.

V kolikor sumite, da je vaš otrok dehidriran, ne oklevajte in takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kako se okužba prenaša?

Rotavirusi se z blatom izločajo iz prebavnega trakta, so zelo nalezljivi in se hitro, ter zelo lahkotno širijo. Virusi se lahko prenesejo tudi preko zraka, npr. pri vdihavanju aerosola, ki nastane pri bruhanju.
Igrače in površine s katerimi otroci ali odrasli prihajamo v stik so lahko okužene z rotavirusi, ki so zelo trdoživi in v naravi preživijo tudi do dveh tednov.

Za okužbo je potrebna zelo majhna količina virusov, prav zaradi tega pa je zelo pomembna preventiva.

Okužba z rotavirusi spada med najpogostejšo okužbo tudi v bolnišnicah. Kar petina otrok se okuži v bolnišnici, kar hospitalizacijo podaljša približno za šest dni.

Kako preprečiti okužbo?

Pogosto in pravilno umivanje rok bo preprečilo določeno število okužb. Če boleli bruha, izbruhano hrano takoj odstranimo. Prostor v katerem se nahaja bolnik je treba večkrat prezračiti.

Lahko s cepljenjem preprečimo okužbo?

Da! Za najboljšo preventivo pred okužbo se smatra cepljenje proti rotavirozam. V prid cepljenju govori tudi dejstvo, da tudi redna higiena in uporaba dezinfekcijskih sredstev pri preprečevanju širjenja okužbe nista dovolj učinkovita. Cepljenje priporočajo tudi pediatri. V Sloveniji sta na voljo dve cepivi. Prvo nudi zaščito pred sedmim rotavirusnim genotipom, drugo proti petim. Prvo se vbrizga v dveh odmerkih, drugo v treh. Cenovno je ugodnejše prvo. Cepivo se enostavno aplicira v usta (preoralno), zato je cepljenje popolnoma neboleče.  

Komu cepljenje priporočamo?

Cepljenje se priporoča vsem otrokom med šestim in štiriindvajsetim tednom starosti. Zlasti ga priporočamo otrokom, ki so bolj ogroženi (tisti, ki bodo zgodaj vključeni v vrtec; malčki, ki imajo starejše brate in sestre po možnosti vključene v vrtec ali šolo; malčki s kroničnimi obolenji, ki morajo pogosto obiskovati zdravstvene ustanove; malčki, ki s starši pogosto potujejo; malčki, ki so pogosto v družbi vrstnikov).

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Prenajedanje podvoji tveganje za izgubo spomina

13 junija, 2012 0