Wednesday, May 29, 2024

Znanstveniki iz univerze v Honoluluju so preučili visoko stopnjo naključji specifičnih genotipov aktualne HPV infekcije in predhodne HPV infekcije cerviksa in anusa, kar nakazuje na isti izvor infekcije.


Skupaj s temi predhodnimi raziskavami je aktualna raziskava zajela sodelujoče v raziskavi imenovani Hawaii HPV Cohort Study. V letu dni je pri 751 ženskah nastalo 382 novih cervikalnih infekcij in 383 novih analnih HPV infekcij.

Tveganje nove HPV infekcije je bil višji pri ženskah s predhodno genetsko skladno HPV cervikalno infekcijo. Pri ženskah s genetsko skladno HPV infekcijo so opazili višjo pojavnost nove HPV analne infekcije z virusi nizkega onkološkega potenciala in nižje tveganje pojavnosti nove infekcije z visoko-rizičnim tipom humana papiloma virusi.

Znanstveniki menijo, da je tveganje pojavnosti nove HPV cervikalne infekcije 8,8 krat višji pri ženskah z genetsko skladno HPV analno infekcijo, kot pri ženskah brez analne infekcije.

Tveganje pojavnosti nove HPV infekcije se je zmanjševal skladno z rastjo življenjske dobe.

Tveganje nove genetsko skladne HPV analne infekcije je statistično rasel skupaj s prakticiranjem analnega seksa. »Kljub temu, da so rezultati pričakovani, je spremljanje narave genitalne HPV transmisije, stopnje genetske skladnosti v sekvencijskih HPV infekcijah visok, še posebej pojavnost HPV analne infekcije po HPV infekciji istega tipa,« zaključujejo avtorji.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko

13 junija, 2012 0