Friday, December 8, 2023

Kopanje

Prvo kopanje je lahko velik šok, tako za starše kot za komaj rojenega otroka. V Sloveniji je v navadi, da prvo kopanje opravi patronažna sestra, ko pride na obisk k mamici in novorojenčku. Prvo kopel navadno opravimo šele, ko je brazgotina popka povsem zaceljena. To bo ocenila patronažna sestra.


Kaj moramo vedeti pred kopanjem?

Strokovnjaki trdijo, da novorojenčkov ni treba kopati vsak dan. Dva- do trikrat na teden je popolnoma dovolj. Prav tako je dovolj, če dojenčkove lase umivamo le enkrat do dvakrat na teden z nežnim šamponom za najmlajše. Če ima otrok zelo malo las, mu lahko lasišče zadostno očistimo že z uporabo umivalne rokavice.

Tudi uporaba mila pri kopanju dojenčkov ni nujno potrebna, razen če je zunaj zelo vroče ali pa se je otrok močno umazal z morebitnim bruhanjem ali se je močno pokakal. Če dojenčka milimo, pa to storimo šele proti koncu kopanja. Če ga predolgo namakamo v milni vodi, se lahko nežna dojenčkova koža močno izsuši. Otroški kopalni losjon ali otroška oljna kopel sta boljša kot šampon, saj manj razmastita kožo.

Posebni nastavki za kopanje ali pa anatomsko oblikovane otroške kadi z nastavkom za glavico so lahko v veliko pomoč, saj vam razbremenijo eno roko, s katero bi sicer nad vodo držali dojenčka. Toda – DOJENČKA KLJUB TEMU NITI ZA HIP NE PUSTITE SAMEGA V KADI! Da bo kopanje varnejše, poskrbite, da se vam ne bo treba oddaljevati od kadi, zato si še pred kopanjem pripravite vse potrebne pripomočke (otroško milo, brisače, krpice za čiščenje, čisto plenico, sveža oblačila), da jih boste imeli pri roki.

Kako začnemo?

Najprej poskrbimo za osnovno ugodje – soba, v kateri kopamo otročka, naj bo dovolj topla in brez prepiha. Pri tem niti ni nujno, da otroka kopate v kopalnici. Morda vam bo najudobneje, če otroško kad prenesete v kuhinjo. Voda v kadi naj bo plitva, med 5 in 8 cm globine, temperatura pa 37 ºC. Najbolje je, da temperaturo preverite s komolcem oziroma s posebnim termometrom.

Dojenčka slecite in ga zavijte v brisačo. Oči mu izperite z kosmom bombažne vate, in sicer od notranjega očesnega kota proti zunanjemu. Pri tem ne uporabljajte vode, v katero ste dojenčka že položili. Raje si pripravite posebno skodelico s čisto vodo ali pa mu oči izmijte, še preden ga položite v kad.

Potem otroka počasi položite v vodo. Z eno roko podpirajte ramena in glavo, da so nad vodo, z drugo pa ga boste umivali. Pri polaganju otroka v vodo se mu smehljajte in mu nežno prigovarjajte.

Ko otroka položite v vodo, mu počasi umijte telo. Začnite pri obrazu: z umivalno rokavico ga nežno umijte (ne uporabljajte mila!), ne pozabite na ušesa. Zatem čisto malo namilite rokavico in z njo umijte vrat in glavo ter nadaljujte po sprednji in na koncu še zadnji strani dojenčkovega telesa. Ne pozabite na kožne gube. Nato skrbno izperite milo oziroma šampon.

Otroka nežno dvignite iz kadi in ga tesno povijte v toplo brisačo. Brisačo lahko še pred kopanjem položite na radiator, da se ogreje, a pazite, da ne bo prevroča! Kožo dobro osušite, ne pozabite na kožne gube. Dojenčkovo telo lahko namažete še z losjonom oziroma otroškim oljem, ki preprečujeta izsuševanje kože.

Če se dojenček nerad kopa v otroški kadi, ga raje umijte z gobo. Varno ga držite v naročju in začnite pri glavi ter se z gobo počasi sprehodite vse tja do prstkov na nogah. Vsakih nekaj tednov pa le ponovno poskusite z otroško kadjo.

Previjanje

Ko je otrok polulan ali pokakan, ga moramo previti. Kako to storimo in kako otroka očistimo, vas bodo naučili v porodnišnici. Pa vendar je dobro poznati še nekaj podrobnosti.

Plenice: Prva odločitev, ki jo boste morali sprejeti, je, ali boste uporabljali plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice. Med slednjimi lahko ponovno izbirate – lahko se odločite za pralne bombažne tetra plenice, ki jih boste morali zlagati, lahko pa kupite plenice iz blaga, ki so oblikovane tako kot tiste za enkratno uporabo, otroku se prilegajo, zapenjajo se z ježki, narejene pa so iz več plasti vpojne tkanine. Če se boste odločili za pralne plenice, je bolje, da kupite najboljše, kar si jih lahko privoščite. Ker bodo dlje časa trajale in bodo dlje časa dobro vpojne, se vam bo začetni strošek izplačal. Če uporabljate plenice za enkratno uporabo, je pomembno, da izberete pravo velikost, da se otroku dobro prilegajo.

Fantki in punčke: Morda boste ugotovili, da vašemu sinu plenice, ki jih sicer za svojo hčerko uspešno uporablja vaša prijateljica, ne ustrezajo in da vedno »puščajo«, oziroma obratno, določene plenice bolje delujejo pri fantkih in slabše pri deklicah. Razlog je v tem, da deklice pleničke zmočijo v sredini ali bolj zadaj, če ležijo na hrbtu, fantki pa pleničko zmočijo predvsem spredaj. Ko dojenčku natikamo svežo plenico, tudi poskrbimo, da njegov penis vedno usmerimo navzdol, sicer se bo z lulanjem kaj kmalu premočil zgornji rob plenice.

Kako? Ko otroku umivamo ritko, ga nežno primemo za gležnje in jih nekoliko privzdignemo. Deklici vedno brišemo ritko od spredaj navzad. Tako preprečimo, da bi se spolovilo zamazalo z blatom, in preprečimo prenašanje črevesnih bakterij k nožnici, kar bi lahko povzročilo okužbo. Deklicam tudi nikoli ne razpiramo sramnih ustnic!

Urin izmijemo s krpo, namočeno v toplo vodo. Pri novorojenčkih uporaba čistilnih robčkov še ni priporočljiva, saj je njihova koža izredno občutljiva. Bistveno je, da dojenčkovo ritko dobro izmijemo in osušimo ter ga nekaj časa pustimo na zraku. Tako bomo preprečili nastanek pleničnega izpuščaja. Če uporabljate pralne plenice, morajo biti dobro oprane in splaknjene. Hladilno mazilo varuje pred amonijakom in preprečuje draženje kože, zato ga uporabljajte izdatno. Če pa se je že razvil plenični izpuščaj, prenehajte uporabljati hladilno mazilo in uporabite pripravke, ki pomirjajo izpuščaj (denimo take z dodatkom titanovih soli). Po previjanju VEDNO operite svoje in otrokove roke!

Dojenčke previjamo na približno 3 ure oziroma vedno po kakanju. Ponoči naj dojenčka ne bi previjali, razen če je plenica »popustila« oziroma se je pokakal. Če otročka ponoči moramo previti, storimo to pri zastrti svetlobi, s čim manj premetavanja in govorjenja.

Nohtki

Tako majhni so, pa vendar prenekateri mamici največja mora. Dojenčkovi nohti so lahko izredno ostri, zato jih je slej ko prej treba pristriči.

Najbolje je, da počakamo, da otrok zaspi. Izberete lahko tudi čas, ko je otrok sveže skopan, takrat so nohtki še mehki. »Bojna oprema«, ki jo boste potrebovali, so otroške škarjice ali otroški ščipalnik za nohte. Nekatere mame otroške nohtke celo pogrizejo ali jih »odlupijo«. Nekateri zagovarjajo učinkovitost takega načina, drugi opozarjajo, da lahko nohtek odgriznemo oziroma »odlupimo« premalo ali preveč in povzročimo zaplete.

Pridržite dojenčkov prstek in s svojim prstom vrh prstka potisnite nekoliko navzdol in stran od nohta. Tako boste olajšali dostop škarjicam. Strizite naravnost. Podobno se lotite tudi nohtkov na nožnih prstkih.

Članek objavljen v reviji Otrok in družina 

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Brez skrbi v novo šolsko leto!

13 junija, 2012 0