Saturday, July 20, 2024

Ciste


Ciste so s tekočino napolnjene tvorbe, ki se lahko pojavijo skozi vso življenjsko dobo, posamezno, ali v večjem številu, na enem, ali obeh jajčnikih. Ciste ne rastejo z razmnoževanjem celic, temveč s kopičenjem tkivne tekočine. Najpogostejši vzrok nastanka posamezne ciste je izostanek čiščenja folikule pri ovulaciji (folikularna cista). Ker je omenjeni del proces ovulacije, tako nastale ciste imenujemo funkcionalne ciste. Ostale vrste funkcionalnih cist so lutealne in hemoragične (ciste rumenega telesa). Poleg funkcionalnih obstajajo še nefunkcionalne ciste jajčnikov kot so: benigne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) in inkluzivne ciste.
 

Folikularna cista

je fiziološka cista, ki jo povzroča izostanek čiščenja folikul v času ovulacije. Zraste lahko tudi do 7 centimetrov, redko pa povzroči bolečine in tiščanje v spodnjem predelu trebuha. Ultrazvočni pregled potrdi unilokularno cisto (sestavlja jo samo ena jamica), notranjost ciste je anehogen (na ultrazvočni sliki je zaradi absorbcije ultrazvočnih valov temnejše barve). Ta vrsta cist izgine sama in zelo redko zahteva operacijo (cistektomija, adneksektomija).

Lutealna cista je funkcionalna cista rumenega telesa, ki nastane po sprostitvi jajčeca iz folikule v času ovulacije. V kolikor pride v času ovulacije in čiščenja folikul do močne krvavitve v maternico, nastane funkcionalna cista z imenom hemeragična cista (corpus luteum haemorrhagicum – rumeno krvaveče telo).

Benigne nefunkcionalne ciste na jajčnikih nastanejo pri razmnoževanju celic jajčnika, v procesu, ki ni povezan z ovulacijo. V diskusijah o tej vrsti cist, se pogosto uporablja izraz neoplazija, ki preprosto označuje novo rast, novo izrastlino ne glede na to, ali je cista benigna, ali maligna.
 

Simptomi

Male ciste ne povzročajo nikakršnih težav oz. redko povzročajo zbadanje in neugodni pritisk v trebuhu. Ostale ciste, še posebno pri predrtju ciste in izlivu vsebine v trebušno votlino, povzročajo ostro bolečino, podobno vbodu. Poleg bolečin se lahko pojavijo nepravilne in močne krvavitve. Večino funkcionalnih cist diagnosticiramo pri ginekološkem pregledu, po tem sledi natančna ultrazvočna ocena odkritja.
 

Zdravljenje

V večini primerov se najprej ultrazvočno spremlja rast ciste, ker najpogosteje spontano izginejo same. Hormonski preparati v smislu gestagenske substitucije tekom II . faze ciklusa (Primolut Nor, Provera, Dabroston), kot tudi kontracepcijske tablete lahko zaustavijo rast in pojavljanje cist. V kolikor pri hitri rasti in premeru večjem od 4 centimetrov vztrajajo več mesecev, so pri ultrazvočnem pregledu sumljivega videza in če ni rezultata na medikamentozno terapijo, ter pacientki povzročajo hude težave, sledijo dodatne preiskave – ugotovitev tumorskih znamenj v krvi, pretok krvi skozi cisto (color Doppler ultrazvok). Iz rezultatov raziskav postavimo diagnozo, na podlagi katere sledi odločitev nujnosti operativne odstranitve ciste (laparoskopija).
 

Alternativno zdravljenje

V nekaterih starih kulturah, predvsem taoistični in holistični medicini smatrajo, da so jajčniki generatorji življenjske energije, ki stalno proizvajajo seksualno energijo. Obstajajo posebne vaje, ki pomagajo preobraziti spolno energijo jajčnikov v chi (življenjsko energijo) in shen (duhovno energijo). Ključ za razumevanje energetskega delovanja jajčnikov je sposobnost prepoznavanja lastne kreativnosti, predajanje in priznanje, da smo z razumom nezmožni kontrole te kreativnosti. Holistična medicina pravi, da težave z jajčniki nastanejo takrat, ko ženske zaradi strahu in negotovosti, ne posvečajo dovolj pozornosti svoji najgloblji kreativni modrosti.

Težave z jajčniki so posledica videnja žensk, da ljudje in okolje ne omogočata uresničitve njihovih lastnih kreativnosti. Negativne čustvene posledice, ki vplivajo na nastanek cist na jajčnikih so: smrt ali odhod partnerja, stres na delovnem mestu, maščevanje in ogorčenost. Če v holistično medicino verjamete ali ne, bo njeno spoznavanje koristilo vam in ljudem okoli vas.

Literatura:
1. Gould D. Benign ovarian neoplasms. Nurs Stand.
2. Lindheim SR, Adsuar N, Kushner DM, Pritts EA, Olive DL. Sonohysterography: a valuable tool in evaluating the female pelvis. Obstet Gynecol Surv.
3. Modesitt SC, Pavlik EJ, Ueland FR, DePriest PD et al. Risk of malignancy in unilocular ovarian cystic tumors less than
 

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Spolne bolezni, kondomi in higiena

13 junija, 2012 0