Wednesday, July 17, 2024

Časopis "American Journal of Clinical Nutrition" je objavil znanstveno študijo, ki so jo izvedli strokovnjaki na bostonski univerzi Tufts. Raziskava, v kateri je sodelovalo 2.500 oseb, je pokazala, da je konzumiranje Coca-cole povezano s slabšo gostoto kostne mase pri ženskah, ne glede na starost ali dnevni odmerek kalcija v telesu.


Medtem, ko so moški med preiskavo pili pet kozarcev Coca-cole tedensko, so jih ženske štiri. Rezultati so pokazali, da je mineralna gostota kosti pri ženskah, ki so jo pile, slabša, kot pri tistih, ki so pile druge gazirane pijače. Pri moških tega pojava niso zasledili.

Katherine Tucker iz Tutsa je rezultate pojasnila z razlago, da je raztapljanje kalcija v kosteh delno krivo zaradi fosforne kisline, ki je sestavni del Coca-Cole. Fosforna kislina tako ustvarja kislo okolje v krvi, zaradi česar se poruši ravnotežje in se kalcij v kosteh začne topiti. Zato svetuje ženskam, ki so v rizični skupini za razvoj bolezni osteoporoze, naj konzumirajo čim manj omenjene pijače.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Današnji petek 13. je še posebej nesrečen

13 junija, 2012 0