Monday, July 15, 2024

Čokolada je sladka razvada, ki pa lahko ima tudi zdravilne učinke! Strokovnjaki pravijo, da čokolada preprečuje prezgodnji porod in po porodu pomaga topiti odvečne kilograme. A previdno! Ni vsaka čokolada prava, prav tako je pomembna zmernost, kajti čokolada vsebuje kofein.


Že dolgo poznani vsesplošni zdravilni učinkih temne čokolade učinkuje tudi pri nosečnicah. Kvalitetna čokolada ščiti pred rakom črevesja in preprečuje prezgodnji porod. Številne študije tudi dokazujejo, da čokolada preprečuje preeklampsijo, ki je dokaj pogost zaplet v nosečnosti, ki nosečnici povzroča težave z visokim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu, kar lahko predstavlja veliko nevarnost materi in otroku. Znaki preeklampsije se kaže v zvišani telesni teži, otekanju udov in glavobolu. V najhujšem primeru je lahko to tudi vzrok prezgodnjega poroda ali spontanega splava. Študije so pokazale, da imajo nosečnice, ki redno uživajo temno čokolado, veliko manj možnosti, da razvijejo preeklampsijo. V raziskavi je sodelovalo več kot 1600 nosečnic, rezultati pa so bili neverjetni. Nosečnice, ki so se redno sladkale s temno čokolado, so imele kar za 70 odstotkov manjšo možnost, za razvoj preeklampsije. Med tistimi, ki čokolade niso jedle, je do zapleta prišlo  pri nekaj več kot pet odstotkov nosečnic, med tistimi, ki so redno uživale čokolado, pa le pri nekaj več kot dva odstotka udeleženk raziskave.

Pa vendar previdno!

Če se vam med nosečnostjo je čokolado, si jo privoščite, vendar ne pretiravajte, saj vsebuje kofein. Velike količine kofeina pa lahko povzročijo, da bo vaš otrok imel nizko porodno težo ali celo splav.

Po poročanju strokovnjakov naj bi zaužili največ 200 mg kofeina dnevno. Vedeti morate torej, da 50 g temne čokolade vsebuje približno 50 mg kofeina, 50 g mlečne čokolade 25 mg kofeina, bela čokolada pa ne vsebuje kofeina.

Kategorija:   Nasveti, Splošno zdravje, Zdravje
Naslednji prispevek

Ali lahko odpravimo strije?

13 septembra, 2019 0