Sunday, May 26, 2024

Poglejmo kaj pravijo zadnje raziskave o preventivnem učinku čokolade z več kot 70% deležem kakava:


Srce: Raziskava fakultete Aberdeen kaže, da antioksidanti flavonoli prisotni v čokoladi z velikim deležem kakava, preprečujejo ustvarjanje krvnih strdkov, ki privedejo do bolezni srca. Raziskava v Dusseldorfu sugerira, da lahko uživanje omenjenih flavonolov celo rekonstruira s kajenjem poškodovane arterije. Preteklo leto pa je profesor Carl Keen iz fakultete California izjavil, da ima uživanje majhnih količin temne čokolade, pri preprečevanju zgoščevanja krvi, podoben učinek kot aspirin.

Možgani: Čokolada je eden glavnih virov magnezija, minerala pomembnega za zdravje možganov. Raziskava na University Cornell v New Yorku je odkrila, da vsebuje antioksidant epicatehin, ki ščiti pred amiloidnimi plaki, ki povzročajo Alzheimerjevo bolezen in ostale možganske bolezni. Raziskava Wheeling Jesuit-a pa sugerira, da čokolada izboljša spomin, koncentracijo in čas reakcije vzpodbujajoč dotok krvi v možgane.

Imunski sistem: Japonska raziskava objavljena preteklo leto pravi, da fenoliksi – naravni antioksidanti, ki se nahajajo v čokoladi, izboljšujejo reakcije imunskega sistema. Zavod za raziskovanje raka na Havajih pa dodaja, da daje sestavina procianidin v čokoladi, podoben efekt.

Dolgo življenje: osemnajstletna raziskava v kateri je sodelovalo skoraj 8.000 študentov iz Harvarda je odkrila, da ‘porabniki’ čokolade živijo skoraj leto dni dlje. Slaba novica pa je ta, da čokolada v tem primeru deluje samo na moške. Smatra se, da so določene bonitete rezervirane samo za moške.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Več kot 115 milijonov otrok dela na nevarnih delih

13 junija, 2012 0