otrok > zdravje

Črne obloge na zobeh pri otrocih

Lep in zdrav nasmeh je v današnjem času zelo zaželen. Predvsem si vsi želimo bolj belih zob. A kaj, ko lahko pri nekaterih otrocih najdemo črno obarvane zobe. Takrat starše še posebej zaskrbi in to predvsem iz estetskih in iz zdravstvenih razlogov.

Piše: Urška Roter, dr.dent.med.


 

Črno obarvani zobje

Črni madeži na zobeh so definirani kot plast črnih oblog vzporedno s potekom dlesni ali skupek črnih pikic v spodnji tretjini zoba. Večinoma se pojavljajo pri otroški populaciji, lahko pa se pojavijo tudi pri odraslih osebah. Običajno se pojavijo na sklenini med drugim in tretjim letom starosti otroka. Črni madeži nastajajo v enakem deležu tako pri deklicah kot pri dečkih. Ne predstavljajo nobene nevarnosti za zobe, so predvsem estetsko moteči.

Črni madež je obloga na površini izraslega zoba, ki se obarva zaradi kemične reakcije ali zaradi vsebnosti pigmenta v sami oblogi. Obloga je tesno pritrjena na ploskev zoba in jo zato težko odstranimo. Sodi med zunanja zabarvanja po izrasti zoba v ustno votlino, povzročena z barvili, ki jih proizvajajo kromogene bakterije.

Pigment v črnih oblogah vsebuje netopne železove komplekse, železov sulfid, ki nastaja kot interakcija med vodikovim sulfidom, ki ga proizvajajo bakterije in železom iz sline. Pri osebah, ki imajo črne obloge naj bi bila povečana zaščitna vloga sline zaradi višjega pH-ja in večje vsebnosti kalcijevih ter fosfatnih ionov v njej.

V slini oseb s črnimi oblogami so našli manj kariogenih bakterij kot pri osebah z neobarvanimi oblogami. Povedano drugače, otroci s črnimi oblogami imajo manjše tveganje za nastanek zobne gnilobe, v primerjavi z otroci brez le-teh.

Odstranjevanje črnih oblog pri zobozdravniku

Zobozdravnik lahko s ščetkanjem običajno odstrani večino črnih oblog. Ostanejo tiste, ki so na težje dostopnih mestih in močno pritrjene. Običajno se črne obloge ponovno pojavijo. Po čiščenju v zobozdravstveni ambulanti, otroku in staršem svetujemo temeljito čiščenje zob dvakrat dnevno s pasto, ki vsebuje fluoride. Kljub ustrezni ustni higieni se  črno obarvane obloge sčasoma ponovno pojavijo, morda le v nekoliko manjšem obsegu kot pred obiskom zobozdravnika.

Pojavnost črnih oblog se običajno zmanjša po nastopu pubertete, ko se zaradi hormonskih sprememb spremeni tudi sestava sline.

Črne obloge na zobeh torej niso nevarne, so pa trdovratna in predvsem estetska motnja.

 

 

Vir slike:

Komentarji