Friday, July 19, 2024

Črni riž ima na Kitajskem status božanstva, zahodne države pa ga šele spoznavamo. Škoda, saj znanstveniki trdijo, da bi lahko to živilo uvrstili na listo super živil. Črni riž vsebuje malo sladkorja, je prepoln vlaknin in rastlinskih snovi, ki so dobre za preventivo kardiovaskularnih obolenj in nekaterih oblik raka. Ekipa strokovnjakov iz Louisiana State University je analizirala zrnje črnega riža pridelanega na jugu ZDA, ter v njem našla ogromne količine v vodi topljivih antioskidantov antocianina. Antocianini so odgovorni za pigmentacijo različnega sadja in zelenjave, kot so borovnice in rdeče paprike.


Omenjeni antioksidanti odstranjujejo škodljive molekule, varujejo arterije in preprečujejo poškodbe DNK, ki vodijo k raku. Dr. Zhimin Xu, strokovnjak za prehrano pravi, da žlica črnega riža vsebuje več antioksidantov kot npr. žlica borovnic, vendar manj sladkorja in več vlaken, ter vitamina E.

Logika je jasna, znano je, da so borovnice zelo zdravo in priljubljeno živilo, ne vem zakaj potem ne bi bilo enako s črnim rižem. Pred nekaj stoletji je črni riž nosil psevdonim prepovedan riž, saj ga je lahko uživalo zgolj plemstvo.

V današnjih dneh se najpogosteje pojavi na jedilniku azijske kuhinje, kot priloga sushiju in številnim desertom. Med obdelavo riža, mlinarji odstranijo zunanji sloj zrna in tako dobijo rjav, ter rafiniran riž. Črni riž vsebuje več vitamina E in antioksidantov.

Dr. Xu pravi, da je najboljši riž črnega ali vijoličnega pigmenta.

Kategorija:   Kuharica, Novice
Naslednji prispevek

Staranje je povsem življenjsko

28 junija, 2013 0