Monday, July 22, 2024

Nova raziskava je pokazala, da rezveratrol, eden od glavnih sestavin črnega vina, upočasnjuje staranje srca, kosti, oči in mišic.


Poskusi na miših so pokazali, da so imele miši, ki so prejemale črno vino, močnejše kosti, boljšo ravnotežje in koordinacijo gibov. Poleg tega, so imele močnejše in bolj zdravo srce, od miši, ki so »abstinirale«. Tej skupini je grozila tudi očesna mrena.

Kljub temu je potrebno poudariti, da sestavina črnega grozdja ni doprinesla k daljšemu življenju, brez kombinacije z visoko-kalorično dieto. Torej, rezveratrol, ki ga sicer ni v belem vinu, je izboljšal in podaljšal življenje debelim mišim.

»Bil sem presenečen kako široko uporabo je pokazala sestavina pri miših. Običajno posamezne snovi upočasnijo ali izboljšajo razvoj ene bolezni. V tem primeru pa je snov vplivala na vrsto težav povezanih s staranjem,« je dejal dr. David Sinclair s Harvardske medicinske univerze v Bostonu.

Znanstveniki in drugi strokovnjaki lahko z delovanjem rezveratrola končno razvozlajo t.i. francoski paradoks. V nekaterih delih Francije jedo zelo mastno hrano, vendar prav zaradi pitja črnega vina nimajo težav z zdravjem srca.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Učinek alkohola je odvisen od spola

13 junija, 2012 0