Friday, December 8, 2023

Kardiotokografija (CTG) je grafični prikaz aktivnosti plodovega srčka in aktivnosti mišic maternične stene v času nosečnosti in poroda. Kardiotokograf istočasno beleži kontrakcijo maternice in bitje plodovega srca. Kontrakcije in srčni utrip ploda se beleži s pomočjo posebnega senzorja, ki se s pomočjo elastični trakov ali paskov, namesti na nosečničin trebuh. Naprava različne impulze, ki jih beleži senzor, pretvori v signale. Signali se v obliki grafičnega izpisa prikazujejo na monitorju in neskončnem papirnem traku. Na osnovi krivulje se oceni stanje ploda, kot tud njegova morebitna ogroženost v času nosečnosti in med porodom.


Zunanje in notranje meritve

Zunanje meritve

Dva različni elektrodi skozi trebušno steno nosečnice merita srčno aktivnost in aktivnost materničnega mišičevja.

Notranje meritve

Skozi maternični vrat se vstavi kateter in elektrode, ki se povežejo z plodovo glavico. Na ta način se registrira aktivnost maternice in materničnega vratu, kot tudi srčna aktivnost ploda. Notranje meritve so sicer natančnejše, vendar meritev spada med invazivne metode.

S CTG-om , ob koncu nosečnosti in med porodom, ocenjuje morebitno slabo počutje ploda. Istočasno spremljanje kontrakcij maternice in srčnega utripa ploda ponuja pomembne podatke o stanju otroka v maternici.

Uporaba CTG je v perinatologiji pomembno zmanjšala zaplete, vendar še vedno obstaja veliko število lažno pozitivnih rezultatov. Ob slabem rezultatu CTG-ja strokovnjaki priporočajo preverjanje z ultrazvokom. Ena izmed mogočih posledic lažnega rezultata je nepotreben carski rez.Kontrakcije med nosečnostjo vplivajo na stanje krvnega obtoka v maternici in posteljici, kot tudi na oskrbo ploda s kisikom. Če sta krvni obtok in delovanje posteljice urejena, se stanje smatra za dobrega, porodne kontrakcije v tem primeru najbrž ne morejo ogroziti ploda. Če pa krvni obtok in delovanje posteljice nista pravilna, lahko prihaja do zapletov in ogrozitve zdravja, ter življenja samega ploda.

CTG se lahko izvede po 28. tednu nosečnosti, pogosteje se ga izvaja po 35. tednu nosečnosti. CTG spremljanje zdravja ploda je še posebej pomembno pri spremljanju rizičnih nosečnosti (diabetes, povišan krvni tlak in RH – negativna).

Ginekologi priporočajo merjenje vsake dva tedna, po potrebi tudi vsak teden. CTG pa se uporablja tudi med porodom.

http://youtu.be/X5SOee5S2gg

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Mozaični Downov sindrom

23 oktobra, 2012 0