Wednesday, May 29, 2024

Seksomnija

Seksomnija je motnja spanja zlasti pri moških, ki želijo imeti spolne odnose medtem ko spijo. Ko se zbudijo se ne spomnijo ničesar več. Stanje se zgodi popolnoma brez nadzora, zato je za njihove partnerke še posebej moteče. Ponavadi se pojavi skupaj z ostalimi motnjami spanca, kot je hoja v spanju, močenje postelje, nočne more in apneja. Pojavi se v obdobju globokega spanca.


Seksomnija se pojavi z vprašanjem intimnosti do lastne partnerke. Ponavadi so težave čustvene narave, ali povezane s spolnimi težavami. Seksomnija je lahko posledica zlorabe alkohola, pomanjkanja spanca in stresa. Običajno zajema masturbacijo, ljubkovanje, spolne odnose in celo posilstvo.

Seksomnija izhaja iz anksioznih motenj, ter jo je s pomočjo psihoterapije ali zdravili moč zdraviti.

Couvadov sindrom

Couvadov sindrom je psihološko stanje z nekaj fizičnimi simptomi, pri katerem moški ob partneričini nosečnosti doživlja simptome nosečnosti. Sindrom imenujemo tudi simpatetična nosečnost. Običajno se pojavijo simptomi jutranje slabosti, motnje spanja, spremembe telesne teže in hormonske spremembe, v hujših primerih celo poporodna depresija in porodna bolečina. O sindromu je postavljenih več teorij. Fiziološke teorije pravijo, da življenje pod isto streho povzroči spremembe v vsebnosti kortizola, estrogena, progesterona in prolaktina, ki so vključeni v razvoj nosečnosti. Osvlovsky in Cup pa sta leta 1989 to teorijo ovrgla in trdita, da so posredi močni psihološki dejavniki. Mogoče je moški ljubosumen na prihajajočega družinskega člana, mogoče ga je prizadela tesnoba ali določena mera tekmovalnosti.

Difalija

Difalija ali dvojni moški spolni organ je zdravstveno stanje, pri katerem se moški potomec rodi z dvema penisoma. Pojavlja se skupaj z drugimi prirojenimi in razvojnimi motnjami kot je spina bifida in anorektalne anomalije.

Difalija nastane kot posledica intrauterinih poškodb  v teratogenem obdobju (3 – 8 tednov) nosečnosti. Poškodbe so lahko posledica oksidativnega stresa in toksinov, ki povzročajo okvaro primarnih genov. Primarni geni so med embriogenezo ključni za zagotavljanje ustrezne celične delitve in migracije med organogenezo.

Otroci so izpostavljeni višjemu tveganju kompleksnejših okužb sečil. Poznamo primere uspešnega družinskega in spolnega življenja moških z omenjeno motnjo.

Difalija in bisekcija

Difalijo pa ne smemo zamenjevati z bisekcijo, ki je stanje, pri katerem je del spolovila (največkrat penis)razdeljen na dve enaki polovici.

Priapizem

Priapizem je zdravstveno stanje, za katero je značilna dolga erekcija. V kolikor neprekinjeno traja več kot štiri ure, lahko vodi do nekroze tkiva penisa. Termin priapizem izhaja iz imena grškega boga plodnosti Priapus-a.

 V svetu, kjer mnogo moških trpi za erektilno disfunkcijo, se trajna erekcija zdi odličen dosežek, ki jo spremlja čisto napačna interpretacija. Potrebno je zgolj razumeti fiziologijo erekcije in spolnih odnosov pri moških. Ob vrhuncu spolne naslade moški doživi izliv. Za ponovno spolno vzburjenje morajo hormoni postopoma znižati in sprostiti brecile v penisu. Ta proces pa lahko traja tudi več ur. Daljša erekcija ni zgolj sinonim za daljše vzburjenje, ampak lahko poveča verjetnost poškodb. Priapizem je lahko posledica različnih bolezni in jemanja nekaterih zdravil, vključno z antidepresivi.

Spolna odvisnost (nimfomanija, hiperseksualnost)

Spolna odvisnost je veliko pogostejša motnja kot je mogoče predstavljena v medijih. Zanjo je značilna disfunkcionalna preobremenjenost s spolnostjo, pogostimi spolnimi nagoni, ki prizadetega posameznika prisilijo zadoščenje iskati v medijih, v kompulzivnim samozadovoljevanju in pornografiji.

Ti pacienti ponavadi porabijo več časa za iskanje sprostitve za svoja hotenja in spolne fantazije, kot pa da uživajo med samimi spolnimi odnosi.

Dejavnika ki sproža spolno odvisnost še ne poznamo. Spolno odvisnost najverjetneje povzroča več med seboj povezanih dejavnikov. Frontalni del možganskega režnja je odgovoren za libido in osebnostne lastnosti. Možganske poškodbe na tem predelu bi lahko povzročile tako spolno odvisnost, kot spremembo osebnosti – agresivni vedenjski vzorci.

Pri nekaterih ženskah se spolna odvisnost, kot posledica hormonskega neravnovesja, pojavi pred menstruacijo.

 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Salpingitis – vnetje jajcevodov

17 septembra, 2014 0