Monday, April 22, 2024


Zelo pomembno obdobje pred načrtovanim spočetjem je vsekakor vaše čustveno zdravje, čeprav sta enako pomembna tako fizično, kot psihično zdravje. Neuspešno brzdanje čustev sproži številne spremembe v izločanju endokrinih žlez. Stres in strah pospešujeta delovanje nadledvične žleze, ki proizvaja in sprošča stresni hormon kortizol. Kortizol sicer ne škodi izločanju spolnih hormonov, vendar ima neposreden negativni vpliv na hipofizo, endokrino žlezo na možganskem dnu, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov, ki so potrebni za naravno spočetje.

Če vaš stres izhaja iz čustvenih težav povezanih z vašim partnerjem je pomembno, da se pogovorita o vajini nadaljnji usodi. Nerazumevanje in prerekanje bo še poslabšalo vaše čustveno zdravje, ter posledično dinamiko spočetja. Stres lahko privede tudi do same ločitve med nosečnostjo, za kar pa se ne gre prizadevati. Pred načrtovanjem nosečnosti naj bo trdna zveza in medsebojno razumevanje, vaša prednostna naloga.

Nosečnost je obdobje, ko se čustva še dodatno okrepijo. Razčistite vsa medsebojna odprta vprašanja. Soočite se s stresom, strahom ali katerim drugim čustvom, ki posegajo v vaše psihično zdravje. Pogovor s partnerjem naj bo iskren, jasen in učinkovit, ne skrivajte in zadržujte svojih želja in strahov. Za trdno medsebojno vez je potrebna neposredna komunikacija, vsi pomisleki povezani z vašim skupnim življenjem, nosečnostjo in rojstvom otroka, naj bodo razrešeni že pred spočetjem.

Nepravilno razumevanje pa kljub medsebojni komunikaciji lahko privede do resnih težav. Za pomoč prelistajte kakšno knjigo, pobrskajte po internetu ali pa poiščite strokovno pomoč. Za uspešno medsebojno zvezo se je pač potrebno potruditi, prav tako za močnejši in bolj zdrav odnos. Na ta način boste lažje prepluli vse ovire, spore in ostala odprta vprašanja, ki se pojavijo v dolgoletni medsebojni zvezi.

Preberite še:
Spolnost v nosečnosti
Kolesarjenje v nosečnosti
Plavanje v nosečnosti
Savna v nosečnosti
Telesna priprava na porod

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Porodi vse daljši

13 junija, 2012 0