Monday, June 17, 2024

Čustveni in psihološki negativni stranski učinki splava so veliko pogostejši od fizičnih, ter lahko vodijo v resna stanja kot je npr. depresija. Pomembno je, da se o splavu pogovorite z usposobljenim strokovnjakom, ki bo odgovoril na vsa vaša vprašanja in skrbi. Splav torej pusti tako čustvene kot fizične posledice.


Najpomembnejši dejavnik povezan z ranljivostjo čustev je prav zagotovo dojemanje intrauterinega življenja ploda. Ženske, ki verjamejo, da se življenje prične z rojstvom in ne s spočetjem, imajo veliko manj možnosti razvoja negativnih čustvenih posledic. Prav obratno je pri posameznicah, ki verjamejo, da se življenje prične s spočetjem.

Negativne čustvene in psihološke posledice splava

Intenzivnost , ter trajanje čustvenih in psiholoških motenj vsaka ženska doživlja drugače. Potencialni nezaželeni učinki vključujejo:

·         Obžalovanje

·         Jezo

·         Občutek krivde

·         Sramoto

·         Občutek osamljenosti

·         Izgubo samozavesti

·         Nespečnost in nočne more

·         Samomorilske misli in čustva

·         Prehranjevalne motnje

·         Depresijo

·         Tesnobo

Ali obstajajo bolj dovzetne posameznice?

Možno je, da so za razvoj čustvenih težav nekatere posameznice veliko bolj dovzetne. Številne ženske so priznale, da jih je splav prizadel veliko bolj kot so pričakovale. V skupino žensk z višjim negativnim čustvenim nabojem spadajo:

·         Posameznice že z obstoječimi psihološkimi težavami

·         Posameznice, ki so bile prisiljene v splav

·         Vernice, ki jim vera splav prepoveduje

·         Posameznice katerih moralna ali etična stališča nasprotujejo splavu

·         Posameznice, ki splav doživijo v kasnejši nosečnosti

·         Posameznice brez podpore bližnjih ali partnerja

·         Posameznice, ki so na splav napotene zaradi genetskih ali drugih anomalij ploda

Kako pomagati posameznici, ki razmišlja o splavu?

Poiščite pomoč: ob nenačrtovani nosečnosti je najpomembnejša stvar pogovor z usposobljenim strokovnjakom, ki bo glede na okoliščine, odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Izogibajte se osami: skok v osamo je običajno prva čustvena reakcija na nezaželeno nosečnost. Nekako velja zmotno prepričanje, da se morate s težavo soočiti same. Težko je, vendar poskusite ostati povezani z družino in prijatelji. Le družina in prijatelji so tisti ljudje, ki vam lahko pomagajo in stojijo ob strani. Popolna osama lahko kaj kmalu privede do depresije.

Ocenite okoliščine: objektivno boste same najlažje ocenile v kakšni meri vas je nezaželena nosečnost čustveno potrla in koliko negativnih stranskih učinkov je pustila. Pogovorite se s človekom, ki mu zaupate in s človekom, ki vam lahko pomaga.

Izogibajte se zunanjemu pritisku: izogibajte se ljudem, ki vas silijo v svoj edini prav. Ste se odločili za otroka ali splav? Izbira je vaša in z njo boste živeli vi, ne oni.

Pogovor: pogovorite se z osebo, ki je doživela podobno izkušnjo. Vem, težko jo je najti, pa vendar velja poskusiti. Njene izkušnje, tako pozitivne kot negativne, bodo zlata vredne.

 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Kaj nam sporoča urin

21 avgusta, 2014 0