Wednesday, February 28, 2024

Prepričanje, da petek 13. prinaša nesrečo, je sicer novejšega datuma, saj se je pojavilo šele v modernih pripovedkah in pesmih. Po drugi strani pa je sama številka 13 vedno veljala za zloveščo, pa tudi petek naj bi že od nekdaj veljal za nesrečen dan.


Medtem pa številka 12 velja za harmonično, saj je na primer dan razdeljen na 12 ur dnevne svetlobe in 12 ur teme, leto pa ima 12 mesecev. V Bibliji imamo 12 apostolov, pri zadnji večerji pa je za mizo sedelo 13 mož, trinajsti je bil Juda Iškariot. Tudi v poganski mitologiji je 12 bogov mirno sobivalo, s prihodom trinajstega, Lokisa, pa je izbruhnil boj, v katerem je umrl ljubljenec vseh bogov, Baldur.

Tudi petek velja za nesrečen dan. Adam in Eva naj bi na petek jedla prepovedano jabolko, na petek so Rimljani križali Jezusa. Tudi v srednjem veku so meseci, ki so se začeli s petkom, veljali za nesrečne.

Statistika je medtem pokazala, da se število nesreč ob petkih trinajstega ne razlikuje bistveno od ostalih dni – čeprav so matematiki izračunali, da pade številka 13 najpogosteje ravno na petek. Predvidevajo pa, da zato, ker so ljudje na ta dan bolj previdni.

Poseben pristop v boju proti nesreči pa so si izmislili pri nemški letalski družbi Lufthansa. V njihovih letalih namreč 12. vrsti sledi 14., 13. pa je na veselje vraževernih izpuščena. Poleg tega večkrat manjka tudi 17. vrsta, saj v Italiji in Braziliji tudi ta velja za nesrečno.

Vendarle pa Lufthansa v izogibanju številki 13 ni povsem dosledna, saj leti iz Hamburga v Frankfurt vsak dan letalo na liniji LH 013, poleg tega pa so iz letalske družbe sporočili, da za lete v petek 13. oktobra niso predvidene nobene spremembe.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Alkoholno mleko v boju proti alergijam

13 junija, 2012 0