Monday, July 15, 2024

Mamice spijo prve štiri mesece otrokovega življenja v povprečju tri ure in pol, kar je polovico manj, kot so spale njihove mame.


Anketa, ki jo je izvedla specializirana britanska revija Mati in dojenček, še kaže, da mamice v prvem letu in pol po rojstvu spijo povprečno pet ur na noč.

Vzrok za nespanje ni le v skrbi za otroka, ampak tudi v napravah, ki jih uporabljajo, da slišijo vsak šum, ki ga povzroči otrok, predvsem senzorjev dihanja. Anketa, ki so jo opravili na 3.000 starših, kaže, da prav ti aparati zbujajo starše. Mamice se zbujajo več kot očetje in gredo pogledat otroka, tudi ko to ni potrebno.

Mamice, poslušajte babice
Urednica revije Mati in dojenček Elene Darlymple meni, da bi mame morale poslušati nasvete svojih babic, ki so otroka položile v zibelko in ga pustile, dokler ni zaspal, čeprav je jokal. Mamice bi morale otroka položiti v posteljico budnega in ga pustiti, da zaspi, pravi Elene Darlymple. "Če otrok zaspi med dojenjem ali če ga pestujejo pred spanjem, se ponoči, ko se zbudi in ugotovi, da ni v naročju, prestraši."

Mamice so v skrbi za otroke prizadevnejše kot očetje, saj 55 odstotkov vprašanih očetov ponoči nikoli ali skoraj nikoli ne vstane, kadar otrok joka, 23 odstotkov pa se jih sploh ne zbudi. Elena Darlymple misli, da bi očetje morali deliti skrb z mamami.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Spanje in debelost

13 junija, 2012 0