Wednesday, February 28, 2024

To velja predvsem za deklice, dodajajo strokovnjaki, ki so v desetih različnih mestih ZDA opazovali 354 deklic. V raziskavo so jih vključili, ko so bile stare tri leta. Ugotovili so, da so deklice, ki so imele večji delež maščobe v telesu kot njihove bolj suhe vrstnice, prej prišle v puberteto, prsi pa so se jim začele razvijati, še preden so dopolnile devet let. "Normalna" starost za vstop v puberteto naj bi bila sicer deset let.


"Naša ugotovitev je dodaten dokaz, da naši otroci vstopajo v puberteto veliko prej, zato ker jih je toliko predebelih," je povedala vodja raziskave, pediatrinja Joyce Lee z univerze Michigan. V povzetku raziskave so poudarili, da deklice v puberteto pridejo mnogo prej kot pred 30 leti, kar je nedvomno povezano z vse višjim deležem otrok s čezmerno telesno težo. "Že prejšnje študije so pokazale, da imajo deklice, ki prej pridejo v puberteto, višji indeks telesne mase. A ni bilo popolnoma jasno, ali se zredijo zaradi zgodnje pubertete ali v puberteto pridejo zgodaj zaradi debelosti. Zdaj vemo, da velja druga trditev."

Dodajajo še, da deklice, ki z vstopom v puberteto prehitevajo vrstnice, prej začnejo piti alkohol in imajo prej spolne odnose, imajo pa tudi več možnosti, da bodo kot odrasle bolele za rakom na dojki.

Vir: rtvslo 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zavarovancem Vzajemne do 800 evrov

13 junija, 2012 0