Friday, February 23, 2024

Šestletni deček po imenu Julijan Peterka prihaja iz Cankove. Življenje se mu je pred dvema letoma popolnoma spremenilo. Takrat je namreč prvič preživel srčni zastoj, žal pa so ga kasnejši zapleti priklenili na posteljo.


Dečkov oče, Peter Peterka, je povzel dogajanje izpred dveh let in povedal, kako se je takrat tresel za sinovo življenje. Srčni napad se je zgodil, dva dni po tem, ko je bil Julijan pod nujno sprejet na pediatrično kliniko v Ljubljani. Na dan napada je sedel v službi in na telefonu zagledal nekaj zgrešenih klicev od žene in sporočilo, da je z dečkom zelo slabo. Takoj je pograbil svoje stvari in odhitel v Ljubljano.

Ko je bila družinica spet skupaj mu je žena opisala, kaj se je zgodilo, ko se je med branjem knjig Julijan kar na enkrat prijel za srce in padel v nezavest.

Julijan je doživel štirikratni zastoj srca, ki mu je pustil hude posledice na možganih in osrednjem živčnem sistemu. Dogodek je bil hud šok zanj in za celotno družino.

Okrevanje še zmeraj poteka zelo počasi a starša ostajata optimistična. Naučiti se mora na novo hoditi, jesti, brati in govoriti. Julijan ima še mlajšega brata, ki ga je dogodek prav tako hudo travmatiziral. Takrat se jim je življenje drastično spremenilo. Oba starša sta vsakodnevno bdela nad sinom in molila, da bi se stanje izboljšalo.

Čeprav se zavedajo, da bitka še zdaleč ni končana, se prebijajo z dneva v dan. Vsaka stvar, ki se je Julijan na novo nauči so se naučili posebej ceniti, ter jim daje nov zagon za učenje še naprej.

Trenutno se deček zdravi v Avstriji, a bo kmalu prišel domov. Tu bo potreboval nekaj naprav za ustrezno rehabilitacijo, ki pa stanejo kar nekaj denarja.

Če jim želiš kakorkoli pomagati, lahko prostovoljno prispevaš na TRR Društva zvezdni otroci: SI56 6100 0000 8103 145 s pripisom za Julijana in sklicno številko: SI00 2012

Kategorija:   Novice, otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

Mleks – laktacijski keks in kako se obnese v praksi

16 novembra, 2018 0