Tuesday, March 21, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Zamrzovanje oplojenih jajčec je običajna metoda podaljševanja ženske plodnosti. Ta medicinski postopek je tudi omogočil, da ženske svoje neuporabljene jajčece podarijo ženskam, ki zaradi določenih težav neuspešno spopadajo z zdravljenjem neplodnosti.


Dr. Sergio Oehniger, direktor Inštituta reproduktivne medicine v Vzhodni Virginiji je objavil članek v katerem poudarja, da je 42-letnica, ki se je od leta 2000 zdravila zaradi neplodnosti, zanosila in v maju rodila dečka iz embria zamrznjenega pred dvajsetimi leti.

Darovalka je s pomočjo IVF postopka rodila pred dvajsetimi leti, ostalim embriem pa se je v korist drugih odrekla. Uspeh ponovno odpira številna etična vprašanja, saj ženska lahko rodi otroka iz embriev svoje mame ali celo babice. En primer je že na vidiku. Leta 2007 je neka mati zamrznila svoje jajčece, da bi na ta način pomagala neplodni hčeri. Če se bo hči odločila za jajčece svoje matere bo rodila svojo polsestro ali polbrata.

Do sedaj je bil najdlje ohranjen embrio iz katerega se je rodil zdrav otrok, zamrznjen trinajst let.

Dvomi o neizkoriščenih embriih pa se z uporabo embrionalnih matičnih celic, naseljujejo tudi pri ljudeh, ki IVF postopku sicer ne nasprotujejo.

Komentarji
Naslednji prispevek

Previsoka vsebnost FSH hormona

13 junija, 2012 0