Tuesday, March 21, 2023
Nekategorizirano
13 junija, 2012

December – mesec, ko očistimo dom in dušo

By 0 374 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

December je nenavaden mesec. V določenih trenutkih mi je pri srcu, so pa tudi trenutki, so mi kratki in turobni decembrski dnevi prav zoprni in bi jih najraje prespala. Ko opazujem ljudi, vidim, da se jih polašča nemir. Kar naenkrat imajo tisoč opravkov. Hitijo in godrnjajo, pri tem pa si brišejo od prehladov pordele nosove. Čutimo, da se leto izteka in da nismo uspeli postoriti vsega, kar smo si zadali. Radi bi obiskali znance in prijatelje, ki smo jih v vsakdanjem hitenju marsikdaj zanemarili, radi bi nakupili darila za najbližje, radi bi novoletno noč kar najbolj veselo preživeli. Zato smo mrzlični v pripravah na slovo od starega leta. Vse, tudi naša zunanjost, mora biti brezhibna, kar pa sploh ni lahko, saj smo se verjetno marsikdaj v tem iztekajočem se letu pregrešili in pridobili kakšen odvečen kilogram ali kakšno gubico na obrazu. Tudi naši šefi so ob koncu novega leta prav neverjetno napeti. Tisoče opravkov si izmislijo, ki bi morda mirno lahko počakali na januar, oni pa zahtevajo, da jih postorimo ravno ob koncu leta, kot da ne bi razumeli, da imamo že dovolj opravkov sami s sabo, našimi družinami in sorodniki.


Predpraznične priprave naših babic

“Oh, ta moderna doba, vse nekam hiti!” vzklikamo in si mislimo, kako lepo je bilo našim babicam in dedkom, ki vse te mrzličnosti niso poznali. Toda motimo se! Tudi njim je december pomenil prehod, na katerega se je treba temeljito pripraviti. Razumeli so, da staro izginja in da prihaja novo. Tudi oni so mesec december dojemali kot čas, ko je treba napraviti osebni življenjski obračun in premisliti, kaj je bilo v letu dobrega in kaj slabega. Če pobrskamo po starih zapisih, šegah in navadah, lahko hitro ugotovimo, da so nastop novega leta imeli za prelomnico, ki bo izbrisala vse slabo in hudo, kar se jim je pripetilo v starem letu, in da bo novo leto nov začetek, ko bodo lahko zaživeli v sreči in zdravju, z novimi načrti, z novimi željami, upanji in pričakovanji.

Bistvena razlika med našimi predniki in nami pa je predvsem v tem, da so bili mnogo bolj temeljiti v tehtanju dobrega in slabega v starem letu in da so se na prihod novega leta zelo skrbno pripravili. S pripravami na novo leto so začeli že na začetku meseca. Pri tem se niso osredotočili toliko na samo novoletno praznovanje, pač pa bolj na osebna premišljevanja, molitev in zbliževanje med družinskimi člani.

Priprave na novo leto so potekale cel mesec december. Gospodinje so začele decembrsko čiščenje hiše, moški pa so pospravljali dvorišče, čistili gospodarska poslopja in popravili kakšno stvar. Ob novem letu je moralo biti vse kot iz škatlice. Tudi svoje duše niso pozabili “pospraviti”. Več so molili in bolj pogosto zahajali v cerkev. Posebno so cenili skupno molitev, saj je ta omogočala tudi medsebojno spravo in odpuščanje grehov ljudem, ki so jih med letom prizadeli. Če boste v decembru obiskali kakšno skupno molitev, boste opazili, da si verniki ob končani molitvi podajo roke. To ni samo vljudnostna poteza, pač pa stisk roke neznancu poleg vas simbolizira odpuščanje in dobre želje za vse, tudi za tiste, ki so nas kdaj prizadeli. Obenem pa upanje, da bo odpuščeno tudi nam. December je bil čas za spoved tudi za tiste, ki niso najbolj redno zahajali k verskim obredom.
Polepšajmo svoj dom in ne pozabimo prijateljev

In danes? Vse preveč se trudimo – a v napačno smer. Zakaj ne bi v tem decembru poskusili posnemati naše prednike? Morda se vam bo ta predlog zdel smešen ali pa neizvedljiv, še posebno če niste verni in ne obiskujete verskih obredov. Pa ni tako! Začnite s pospravljanjem stanovanja. Napravite si načrt in vsak dan pospravite kakšno malenkost. Morda boste pri čiščenju dobili kakšno idejo, kako polepšati in okrasiti vaš dom. Saj ni nujno, da iz gozda pripeljete novoletno jelko, ki bo segala do stropa! Dovolj bo skromna ikebana, svečnik na mizi, čestitke, ki jih boste prejeli, lahko postavite na vidno mesto…

Napravite si seznam prijateljev in znancev, ki jih že dolgo niste videli in jih pokličite po telefonu ali še bolje – obiščite. Presenetite jih s kakšnim skromnim darilcem, če nimate nobene ideje, pa jim prinesite droben cvet. Vsak teden obiščite vsaj tri prijatelje, pri tem pa skrbno pazite na čas – vsak bo zelo vesel vašega obiska, nihče pa v tem obdobju nima rad gostov, ki se zadrže več ur!

Vsak dan posvetite osebni negi vsaj petnajst minut več časa kot običajno. Dan začnite z jutranjo telovadbo, končajte pa s kakšno zeliščno kopeljo ali masko za obraz in roke. December je mesec, ki bo od vas zahteval več naporov, zato boste potrebovali več energije, ki pa jo lahko pridobite le postopoma z vsakodnevno vadbo. Dobra telesna pripravljenost pa vas bo tudi obvarovala pred prehladi in virozami, ki v tem mesecu vedno neusmiljeno razsajajo.

Nadaljevanje članka December – mesec, ko očistimo dom in dušo si lahko preberete na spletni strani utrinek.si.

Komentarji