Monday, June 17, 2024

Postopek proizvajanja vitamina D je zelo zapleten. Prične se z absorpcijo nevidnih ultravijoličnih žarkov B (UVB). Jetra ga pretvorijo v obliko, ki se lažje absorbira v krvni obtok, nato pa se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši absorpcijo kalcija v črevesju.


Na vsebnost vitamina D v telesu vpliva več dejavnikov:

Okolje

Dlje kot živimo od ekvatorja, nižjo vsebnost vitamina D posedujemo. Prebivalcem v štiriletnem časovnem pasu pozimi vsebnost vitamina D pade. Kratki dnevi, dolge noči, ter manj sončnih dni omejijo izpostavljenost UVB žarkom.

Onesnaženost zraka

Ogljikovi delci v zraku absorbirajo UVB žarke, ter posledično zmanjšujejo proizvodnjo vitamina D.

Kreme za sončenje

Kreme za sončenje preprečujejo kožne opekline, prav tako pa preprečujejo absorpcijo vitamina D. v teoriji kreme za sončenje znižujejo vsebnost vitamina D.

Barva kože

Melanin v koži je odgovoren za ten naše kože. Več melanina pomeni večjo zaščito pred sončnimi žarki, posledično bolj temnopolti ljudje, za enako vsebnost vitamina D v organizmu,  zahtevajo daljšo izpostavljenost sončnim žarkom.

Starost

Starejši ljudje imajo v primerjavi z mlajšimi nižjo vsebnost vitamina D. Raziskave kažejo, da koža starostnikov UVB žarke težje pretvarja v vitamin D. 

Hiper-vitaminoza D

Vitamin D ni vodotopen vitamin, zato je potrebno nadomestke jemati pod zdravniškim nadzorom. Višja koncentracija vitamina D v organizmu poveča koncentracijo kalcija, posledično se pojavi slabši tek, slabost in bruhanje, žeja, pogosto uriniranje, živčnost in visok krvni tlak. Kalcij se odlaga predvsem v ledvicah, kar lahko povzroči moteno delovanje ali okvaro ledvic.

Kategorija:   Menopavza, Novice
Naslednji prispevek

Težave, ki jih poznamo samo ženske z velikim oprsjem

21 januarja, 2015 0