Saturday, April 13, 2024

Znanstveniki so ugotovili, da se v povprečju pri dekletih prsi razvijajo že v devetem letu in desetih mesecih starosti, kar je skoraj leto prej kot je bilo ugotovljeno z raziskavo v letu 1991.


Razloge za ta fenomen bo potrebno raziskati, povezuje pa se z nezdravimi življenjskimi navadami in izpostavljenosti kemikalijami v prehrani.

Dekleta so se v teh še osnovnošolskih letih nepripravljena spoprijeti s spolnim razvojem, zgodnja izpostavljenost spolnim hormonom pa bi lahko povečala tveganje za raka na dojki, so zaskrbljeni znanstveniki.

Hitrejše vstopanje v puberteto lahko pomeni daljšo izpostavljenost estrogenu, ki je dejavnik pri razvoju raka na dojki, povezujemo pa ga tudi z razvojem nekaterih srčnih bolezni.

Za motnjo spolnega razvoja so odgovorne številne kemikalije, še posebej bisfenol-A, plastika, ki se uporablja za izdelavo stekleničk za dojenčke. Ravno sedaj poteka raziskava, ki bo potrdila ali obstaja direktna povezava med zgodnjim spolnim dozorevanjem in bisfenolom – A.

Eden od vzrokov zgodnje pubertete bi lahko bila tudi prehrana. Današnji otroci jedo več kot so jedle predhodne generacije, kar se pozna tudi na njihovi telesni teži, ki v številnih primerih kaže na prenajedenost.

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Plastika škoduje spermijem

13 junija, 2012 0