Thursday, July 18, 2024

Hannah Clark, na videz čisto navadno dekle, je stara 16 let, vendar je Hannah medicinski čudež, saj se je njeno srce 10 let po transplantaciji, uspelo samo pozdraviti, poroča CNN.


Pri Hannah so leta 1994 diagnosticirali kardiomiopatijo, vnetja srčne mišice, zaradi katerega srce ni sposobno samostojno in normalno funkcionirati. Zdravniki so se odločili za transplantacijo, njenega srca pa niso odstranili.

Operacija je uspela, vendar je Hannah zaradi imunosupresorjev, ki jih je morala jemati da organizem ni zavrnil novega srca, zbolela za pljučnim rakom.

Po več kot desetih letih zdravljenja so imunosupresorji prenehali delovati, Hannin organizem pa je pričel zavračati donirano srce.

V letu 2006 so se zdravniki odločili za presedans in so enostavno odstranili donatorjevo srce v upanju, da bo srce s katerim se je Hannah rodila, za samostojno delovanje dovolj močno.

Operacijo je izvedel upokojeni doktor Magdi Yacub, ki je kot zdravnik izvedel že prvo transplantacijo. Prav zaradi tega dejstva operacije ni mogel zavrniti.  

Hannah je popolnoma ozdravela, njeni starši pa so dejali, da se bo živahno dekle letos prvič v življenju srečala s počitniškim delom.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Povečanje telesne teže v menopavzi

13 junija, 2012 0