Saturday, April 13, 2024

Dekongestivi so eni izmed najbolj priljubljenih zdravil, ki se uporabljajo za začasno blaženje simptomov kongestije (polnega nosu) in akutne rinoreje (nosni izcedek), ki ju povzročata prehlad in alergije.


Raziskava je pokazala, da je prejemanje fenilefrina v prvem tromesečju nosečnosti povezano z osemkrat višjim tveganjem razvoja srčne napake poznane pod imenom defekt endokardialnih blazinic. Prejemanje fenilpropanolamina pa je povezano z osemkrat višjim tveganjem nepravilnega razvoja ušes in trikrat višjim tveganjem nastanka malformacij želodca. Omenjene povezave so bile odkrite že v nekaterih predhodnih raziskavah.

V omenjeni raziskavi pa so prvič odkrili korelacijo med jemanjem psevdoefedrina v prvem tromesečju nosečnosti in trikrat večjim tveganjem redukcijske okvare udov.

Prejemanje imidazolina je bilo povezano z dvakrat večjim tveganjem abnormalne povezave med sapnikom in požiralnikom.

Defekt endokardialnih blazinic se običajno pojavi pri 3 od 10.000 otrok. Defekt se je pri otrocih mater, ki so v prvem tromesečju nosečnosti prejemale dekongestive, pojavil v razmerju 2,7 na 1.000 otrok.

V tolažbo lahko povemo dejstvo, da raziskava ni odkrila korelacije med prejemanjem dekongestivov v nosečnosti in drugih malformacij, ki so jih odkrili v predhodnih raziskavah, kot so npr. malformacije oči in obraza.

Dejstvo je, da so omenjena zdravila lahko dostopna, ter ne potrebujejo ne recepta, ne posveta z zdravnikom. To pa še ne pomeni, da so varna za prejemanje v nosečnosti. Glede na to, da je še vedno relativno malo raziskav, ki se ukvarjajo z riziki in varnostjo omenjenih zdravil v nosečnosti, previdnost ne bo odveč, poudarjajo strokovnjaki.

Naslednji prispevek

Ecstasy in nosečnost

13 avgusta, 2013 0