Sunday, April 21, 2024

 


Fiziološki učinki estrogena

Estrogen je pomemben za razvoj večjega dela reproduktivnega sistema pri ženskah, kot za njihovo vzdrževanje tekom življenja.

•    Endometrij – estrogeni po menstrualnem krvavenju ponovno stimulirajo rast in obnavljanje maternične sluznice.
•    Miometrij – estrogeni povečujejo maso mišičnega tkiva v maternici
•    Maternični vrat – delovanje estrogenov izloča večje količine izcedka.
•    Prsi – estrogeni vplivajo na rast mlečnih žlez.
•    Kosti – estrogeni pospešujejo zorenje kostnega tkiva in to celo bolj učinkovito kot testosteron. Zato ženski skelet v primerjavi z moškim hitreje dozori, zaradi tega so ženske v povprečju nižje rasti kot moški. Estrogeni vplivajo na zadrževanje kalcija in fosfatov v organizmu, kar preprečuje nastanek osteoporoze.
•    Voda in elektroliti – estrogeni v večjih količinah povzročajo zadrževanje natrija in vode v organizmu.

 

Fiziološki učinki progesterona

•    Endometrij – progesteron deluje že na pripravljeno sluznico na katero je deloval estrogen, tako da je zanj značilnejše sekretorno delovanje.
•    Maternični vrat – pod vplivi progesterona voden sekret postane sluzast in gostejši.
•    Miometrij – progesteron zmanjšuje pogosto pojavljanje kontrakcij materničnega mišičnega sloja. Zaradi tega se ga je prijel vzdevek: hormon čuvaj nosečnosti.
•    Prsi – vpliva na rast žlez.
•    Ledvice – progesteron vpliva na povečano izločanje natrija iz organizma.
 

Vpliv spolnih hormonov na ovulacijo

Ovarijski ciklus je povezan z izločanjem spolnih hormonov iz jajčnikov (estrogena in progesterona). Izločanje uravnavajo hormoni iz hipofize – FSH (hormon, ki stimulira folikule in LH luteinizarujoči hormon). Na vrhu hierarhične lestvice izločanja hormonov bdi hormon iz hipotalamusa – Gn-RH, ki vpliva na različno izločanje FSH in LH.

•    Predovulacijska faza (obdobje pred ovulacijo): pod vplivi FSH in LH prične zoreti jajčna celica. Zaradi vpliva FSH in LH se v krvi dviguje vsebnost progesterona. V fazi menstrualnega cikla, pred ovulacijo, dominira gonadotropin iz FSH, dominatni spolni hormoni pa so estrogeni. Zaradi dozorevanja jajčne celice v folikulu in predominantne vloge estrogenov se ta faza imenuje še folikularna, ali estrogenska faza menstrualnega cikla. Koncentracije estrogena svoj vrhunec dosežejo okoli 48 ur (okoli dva dni) pred ovulacijo. Zanimivo je, da povečan estrogen v času predovulacijske faze povzroča manjše vsebnosti koncentracije FSH-ja, istočasno pa raste koncentracija LH-ja.
•    Folikularna faza prične od prvega dneva menstrualne krvavitve, se pravi v času luščenja endometrija, ko v jajčniku prične dozorevati novo jajčece in običajno traja 14 dni. Bilo kakšna variabilnost v trajanju menstrualnega cikla je povzročena ravno s trajanjem folikularne faze.
•    Proliferativna faza prične z obnovo maternične sluznice, ko preneha menstrualno krvavenje.

 

•    Ovulacijska faza: ovulacija se kot odgovor na hitro rast LH zgodi dan pred samo ovulacijo. Ovulacija se nanaša na proces izločanja jajčne celice v procesu dozorevanja, iz Graafovega folikla v trebušno votlino, od koder bo dospela v jajcevod, kjer bo celica oplojena. Majhna cistična tvorba iz katere je prišlo jajčece se spremeni, ter se transformira v hormonsko aktivno strukturo t.i. rumeno telesce.
•    Postovularna faza (faza po ovulaciji): Po tem, kar je pod vplivom LH nastalo, nadaljuje z vzdrževanjem rumenega telesca. Glavni hormon, ki ga rumeno telo izloča je progesteron. Iz enakega razloga se postovularna faza imenuje še lutealna, ali progesteronska faza. Koncentracija progesterona je v primerjavi z estrogeni v času celotnega cikla precej višja. Pomembno je vedeti, da so koncentracije progesteronov 1000 krat višje od estrogenov. V času postovularne faze prične koncetracija LH padati istočasno pa beležimo rast FSH. Če do oploditve ne pride, rumeno telo hitro propade.

Progesteron je povezan s povečanjem bazalne temperature za okoli 0.2 – 0.5°C, ki nastopi takoj po ovulaciji in traja večji del lutealne faze.

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Brennerjev tumor

13 junija, 2012 0