Saturday, June 22, 2024

Vse odločitve v zakonu so namreč nekako povezane z denarjem – od nakupovanja (hiše, avtomobila, osnovnih življenjskih potrebščin …) in varčevanja do zadolževanja. Koliko par zasluži, niti ni pomembno; pomembneje je, kako z denarjem eden, drugi ali pa oba upravljata. In predvsem to, da se zavedata, da so finančne težave in nestrinjanje nekaj povsem normalnega ter da denar sam po sebi ni osnova dobrega zakona, ampak pomemben dejavnik pri ustvarjanju slabega.


Otroci in starši

V partnersko zvezo vstopimo z različnimi predstavami o denarju in s temi predstavami smo močno čustveno povezani. Lahko nam pomeni moč, varnost, nadzor, samozavest, neodvisnost, celo ljubezen. In ker velja resnica, da smo ljudje vsota različnih koščkov svoje preteklosti, velja tudi dejstvo, da vrednote, povezane z denarjem, razvijemo že v ranem otroštvu; kar se o denarju (na)učimo od staršev in okolice, na nas naredi trajen vtis ter vpliva na naše finančno razmišljanje in odločanje v svetu odraslih. Kadar si takšne vrednote nasprotujejo ali celo tekmujejo, pridemo s partnerjem v konflikt. To je še razumljivejše v luči delitve vlog, ki jih pari v zvezi z denarjem začnejo igrati že na začetku odnosa ali skupnega bivanja: ena oseba je navadno spontani otrok (po domače: zapravljivec) in druga kritični roditelj (po domače: varčevalec). Spontani otrok bodisi zapravlja več, kot se roditelju zdi pametno, ali pa otrok v njem nenehno sitnari in prosi za denar. Na drugi strani želi roditelj zadovoljiti otroka in mu, čeprav nerad, daje dovoljenje za nakup. Takšen vzorec dolgoročno ogroža odnos, saj je osnova za še več jeze, obžalovanja in večanje razdalje, navadno pa je tudi začetek velikih težav – finančnih in čustvenih.

Rešitev, kako spremeniti posameznikove finančne lastnosti (tako imenovano "finančno osebnost"), ne obstaja. Obstajajo pa oblike organiziranja finančnega dela skupnega življenja. Razlike v denarnih osebnostih namreč niso nujno usodne za zakon. Pomembno je, kako ravnamo s temi razlikami in jih obrnemo sebi v prid. Predvsem pa to, da se o denarju ter finančnih težavah (in priložnostih!) veliko – pogovarjamo.

Oglejmo si nekaj primerov

Marko in Tatjana sta stara 33 let, oba sta izredno zaposlena in oba dobro zaslužita. Že ko sta se poročila, sta ugotovila, da so njuna stališča do denarja povsem različna: "On je zapravljivec, jaz pa varčujem," pojasnjuje Tatjana, in nadaljuje, "najprej me je to zelo obremenjevalo in še vedno se veliko prepirava, saj je Marko vsak konec meseca brez denarja in si izposoja od mene."
Večina parov se, tako kot Marko in Tatjana, veliko pogovarja o ciljih in sanjah, nikdar pa o denarnih težavah. Sanjarijo, kje in kako bi radi živeli, kakšno kariero želijo, kakšen avto, kakšno življenje za svoje otroke in podobno. Delitev skupnih ciljev zbližuje pare in o tem se lahko veliko pogovarjajo. Ne načrtujejo pa, kako bodo te cilje dosegli. Povedano drugače, vedo, kam želijo kot par priti, vendar nimajo zemljevida in ne poznajo bližnjic. Prav tu pride na vrsto prav nič romantičen pogovor o denarju. Ne le o tem, koliko ga imamo, ampak o tem, koliko ga bomo prihranili, zapravili in naložili.

Barbara, 35-letna mati treh otrok, pripoveduje: "Dokler nisva dobila prvega otroka, denar ni bil problem. Odtlej se kar naprej prepirava. Mož je zmožen zapraviti deset ali celo več tisočakov v eni sami noči s prijatelji. Prej me to sploh ni motilo, zdaj pa zelo." Barbarin mož Tomaž razmišlja drugače: "Oba sva zaposlena in lahko si kaj privoščiva!" Barbara dodaja: "Nekega dne sva se začela pogovarjati o svojih željah za prihodnost in nenadoma ga je prešinilo; ugotovil je, zakaj sem tako razburjena. To spoznanje sicer ni ustavilo vseh prepirov, je pa vsaj malo pomagalo!" Dokler se Barbara in Tomaž nista pogovorila, nihče od njiju ni razumel partnerjevega odnosa do denarja. Prav to pa je ključno pri premagovanju sporov.

Dobro vprašanje, ki ga zastavimo partnerju, je:

  • Kaj bi storil/a, če bi na loteriji zadel/a milijardni znesek?
  • Bi veliko zapravljal/a?
  • Prihranil/a skoraj vse?
  • Bi denar naložil/a in živel/a od obresti?

Kako se razlikujeta odgovora? Je partnerjev finančni slog znatno različen od našega? Nič hudega – to še ne pomeni, da je odnos ogrožen, je pa takšna ugotovitev v pomoč pri sklepanju kompromisov, nujnih za preprečevanje prihodnjih sporov.

Tabu tema ali nujno zlo?

Mit o romantični ljubezni nas uči, da bomo srečali idealnega partnerja, se z njim poročili in srečno živeli do konca dni. Nič v teh pravljicah pa nas ne uči, kako se pogovoriti o denarju ali da je to sploh potrebno. Toda partnerjev odnos do denarja je, kot so nas poučili prejšnji primeri, ena od najpomembnejših lastnosti, ki jih moramo vedeti o njem. Če nočemo postati del tretjine odraslih, ki se s partnerjem nikoli ne pogovarjajo o denarju in s tem načenjajo prej obetavno zvezo, sledimo nekaj preprostim korakom.

Pogovor

 
Kot pri vseh zakonskih težavah je, tudi ko gre za denar, treba začeti s pogovorom. Najboljši čas za pogovor je nevtralni čas – kadar torej nimamo finančnih težav in nismo napeti ali razdražljivi.

Ko gre za pogovore o denarju, je včasih izredno težko prebiti led, zato ne bodimo neposredni. Pogovor raje začnimo z vtisi, ki jih je denar na nas naredil v otroštvu. Kakšen je bil odnos do denarja, ko sta odraščala? Ste se počutili revne ali bogate? Kako so z denarjem ravnali vajini starši? So se v družini pogosto prepirali zaradi denarja? Kako so starši prenašali te prepire? Kako ste z denarjem upravljali v prejšnjih razmerjih? Bi radi, da bi bilo v vašem zakonu drugače? Ob pomoči odgovorov na takšna vprašanja skušajte razumeti partnerjevo denarno filozofijo, to, kako razmišljata o denarju in kako pomemben je za vajino samospoštovanje. Delita občutke in strahove v zvezi z denarjem. Ugotovita, katere so vrednote, ki jih imata do denarja kot posameznika, in katere so tiste, ki so vama skupne. S katerimi vrednotami se strinjata in koliko je prostora za razlike?

Prioritete

 
Nato zastavita prioritete. Te so povezane z življenjskimi željami in pričakovanji. Kako želita živeti? Bi šla raje vsako leto na počitnice ali imela nov avtomobil? Bi raje imela veliko hišo ali več razpoložljivega dohodka? Koliko denarja potrebujeta ob upokojitvi in koliko ga bo namenjenega za šolanje otrok? Poiščita točko, glede katere se oba strinjata. Ta točka se imenuje finančni cilji, zanje pa morata izdelati finančni načrt – in se z njim oba strinjati. Takšen načrt mora biti dovzeten za morebitne prihodnje popravke, saj cilji in prioritete z leti "odraščajo" in se spreminjajo.

Izvajanje načrta

 
Naslednji korak je določitev ukrepov za izvajanje načrta in delitev odgovornosti. Najprej se seveda pogovorita, kako bosta obvladovala vsakodnevne denarne zadeve. Kdo bo vodil finance, plačeval račune, se odločal o vlaganju? Kako bosta načrtovala dolgoročne in kratkoročne prihranke in naložbe? Kdo jih bo nadziral? Ženske so pri odločitvah konservativnejše; preden se odločijo za naložbo, podrobneje raziskujejo, moški pa raje tvegajo. Ugotovite, kako iz različnih slogov potegniti najboljšo odločitev.

Skupne ali ločene finance?

 
Najstarejše in najbolj kritično vprašanje, povezano z denarjem, je, ali naj bodo finance skupne ali ločene. Načinov organiziranja financ je več; večina parov ima najraje ločena oziroma individualna finančna sredstva ter tretji, skupni gospodinjski račun. Takšno shemo priporočajo tudi finančni svetovalci (kot tudi to, naj bo varčevanje skupno, vlaganje v pokojninsko shemo pa ločeno!), saj omogoča največ finančne svobode, na drugi strani pa ne posega v načrte skupnega gospodinjstva. Drugi pari imajo raje skupni račun z "žepnino" za vsakogar.

Odločitev o ločevanju oziroma združevanju financ je, ne glede na to, za katero možnost se odločimo, ne samo finančna, temveč tudi čustvena. Bodimo pošteni do sebe in upoštevajmo svoje občutke. Če smo bili vedno neodvisni, bomo le stežka sprejeli, da bi nekdo za nas finančno skrbel. Če imamo več prihodkov kot partner, se bomo ob morebitnem združevanju financ morda počutili ogroženi. Najprej torej premislimo, kaj si res želimo in bodimo pošteni do sebe, saj bomo le tako pošteni tudi do partnerja.

Organizacija

 
Končno pa je pomembno tudi, da se s partnerjem finančno organizirata. Izberita eno mesto za vse, kar je povezano s finančnimi transakcijami, in zapisujta podrobnosti. Ne pozabita tudi na mesečna srečanja za pregled finančnega načrta in doseženih ciljev. Zastavljeni načrt znova ovrednotita vsaj enkrat na leto. Za dobro prijetnih nadaljnjih skupnih let.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Družina in finance, Novice