Saturday, June 15, 2024

"Rezultati so potrdili hipotezo, da veliko večje zadovoljstvo pomeni darovati, kot pa prejemati denar," je povedala Elizabeth Dunn, profesorica psihologije iz fakultete British Colombia.


Dunnova in dva raziskovalca iz harvardske univerze, Laura Aknin in Michael Norton, so dali 630 Američanom nalogo, da na lestvici od ena do pet ocenijo svojo srečo in zadovoljstvo glede na to, ali so denar porabili zase ali za druge. Tiste osebe, ki so se izkazale za bolj altruistične, so bile običajno tudi bolj srečne.

Denar porabite za druge

Strokovnjaki so napravili še en test, kjer je neko podjetje iz Bostona svojim zaposlenim razdelilo denarne nagrade od tri do osem tisoč dolarjev. Pokazalo se je, da je način razpolaganja tega denarja zaposlenih – neodvisno od višine zneska – vplival na stopnjo sreče in zadovoljstva. "Tisti, ki so denar podarili za neko družbeno koristno stvar, so se počutili precej srečnejše," je povedala Dunnova.

Pri zadnjem poskusu so študentom iz Vancouvra vsak dan dali denar, od pet do dvajset dolarjev. Prva polovica študentov je morala denar porabiti zase, druga pa za druge. Rezultati so pokazali, da je bila ob zapravljanju druga skupina srečnejša.

 

vir: rtvslo.si

Kategorija:   Družina in finance, Novice
Naslednji prispevek

Ambulantna operacija otrok

13 junija, 2012 0