Monday, July 15, 2024

Nekaj dni po britju ali depilaciji smo v krilu, potem, do naslednje »gladkosti«, pa sledijo dolge hlače. Samo upamo lahko, da se bo vremenska napoved ravnala po stanju naših nog. Vroče, takrat ko smo gladke, in deževno, ko »bodemo«.
Pred vsakim novim ciklusom gladkosti se znova znajdemo pred odločitvijo kako se znebiti dlačic. Na voljo sta nam dve poti: kemična in mehanska.


Kemični depilatorji

Če se odločite za kemijo, izbirate med preparati, ki bodo dlačice dobesedno raztopile in jih boste nato le še podrgnili s telesa. Gladkost traja nekaj dlje kot po britju, vendar nikoli toliko, kot nam obljubljajo. Dodatno vprašanje, ki se zastavlja pri uporabi depilatorjev, je, kako to dosežejo? Če izhajamo iz dejstva, da 60 odstotkov snovi, ki jih nanesemo na kožo, konča v krvi in notranjih organih, zadeva ni več tako nedolžna. Kemični depilatorji vsebujejo sestavine, ki napadajo keratinsko strukturo dlačic in spreminjajo naravno kislost kože. S tem zmanjšujejo njeno odpornost, včasih pa tudi povzročajo vzdraženost kože in alergije. Druga pot so mehanska sredstva.

Vosek

Dlačice lahko populite z voskom oziroma lepilnimi trakovi, ki delujejo podobno kot vosek.
Dekletom na reklamah gre to očitno veliko lažje od rok kot nam v kopalnicah.
Če se odločite za depilacijo z voskom, je najbolje, da opravilo zaupate izurjenim kozmetičarkam. Prvi dan po depilaciji se vzdržite nošenja oblačil iz umetnih materialov (nogavice, hlače &), ker kožo segrevajo in dražijo.
Za pomiritev kože je dobro uporabiti gel iz aloe vere. Ne uporabljajte mastnih krem ali olj, ker zapirajo pore in lahko povzročijo vnetje. Tako gladkost kože pokvarijo rdeči izpuščaji. Če imate težave s cirkulacijo ali z razširjenimi kapilarami, metoda z voskom za vas ni priporočljiva.

Strojčki

Na trgu je tudi nekaj strojčkov, ki naj bi neboleče populili naše dlačice. Če ste jih poizkusili, veste, da je postopek daleč od nebolečega. Takšne pripomočke lahko uporabijo tisti, ki imajo le sem in tja kakšno dlačico. Pri večji poraščenosti je potrebno precej mazohizma, če želite uporabljati tovrstne pripomočke.

Britje

Stara dobra britvica je vedno pri roki. Ni kemije, ni bolečin (razen če se urežete), le rezultati niso dolgotrajni in dlačice se krepijo kot trava na redno košenem travniku.

Če se odločite za ta britje, upoštevajte naslednje. Kožo je treba po britju razkužiti. Moški v ta namen uporabljajo losjone za po britju. Vi lahko uporabite losjon na osnovi arnike ali ognjiča. Lahko ga pripravite tudi doma, v samo nekaj minutah. Omenjene zdravilne rastline namočite v alkoholu ali kakovostnem žganju. Pred uporabo pripravek razredčite z vodo in to je vsa modrost. Vsaj deset ur po britju ne uporabljajte deodorantov in sredstev za samoporjavitev. Najbolje se je obriti zvečer in deodorant uporabiti naslednje jutro.

Kristali karbeksa

Nedavno se je na trgu pojavilo še eno zanimivo naravno depilacijsko sredstvo na osnovi kristalov karbeksa. Gre za popolnoma novo metodo depilacije, ki dlačice dobesedno obrabi. S krožnimi gibi jih »posmirkamo« in zginejo.

Zgodbi, da je metoda, neboleča, nisem veliko verjela, dokler je nisem preizkusila. Res je neboleča in hitra. S krožnimi gibi dosežete, da se dlačice povsem obrabijo. Kristali karbeksa sočasno delujejo kot blagi piling, saj odstranijo odmrle celice kože, ta pa postane sijoča in gladka.

Še ena prednost te metode je v tem, da dlačic ni nujno popolnoma odstraniti. Tam, kjer so pregoste, jih lahko obdelate tako, da jih razredčite in skrajšate. Tako ne bo ostrih prehodov kot pri britvici in videz bo precej bolj naraven. Vrh dlačic je naravno stanjšan, zato tudi nove dlačice niso ostre. Kot da bi se rodile z idealno poraščenimi rokami in nogami.
Ali drži tudi obljuba, da bodo dlačice rasle vse slabše in da bodo vse redkejše, še ne vem. Za to bo moralo miniti nekaj časa. Zagotovo pa drži, da je metoda brez kemije, vonjav in bolečin ter da gladkost traja dlje kot pri britju.

Vir: Viva <!–[endif]–>

Kategorija:   Depilacija, Novice
Naslednji prispevek

Akne

13 junija, 2012 0