Monday, June 17, 2024

Elektroliza

Nosečnost ni obdobje za testiranje in preizkušanje novih postopkov, zato ne poznamo raziskave, ki bi ocenjevala varnost elektrolize med nosečnostjo. Številni strokovnjaki, katerem pridružujemo svoje mnenje, zaradi pomanjkanja informacij o vplivu na plod, elektrolizo v nosečnosti ne priporočajo. V kolikor se za elektrolizo vseeno odločite, se je v zadnjem tromesečju nosečnosti, v kolikor ste se odločile da boste dojile, izogibajte na predelu bradavic in dojk. Zaradi občutljivosti in neprijetnih občutkov se elektrolizi na trebuhu izognite v zadnjih štirih tednih nosečnosti.


Elektroliza se izvaja po dveh metodah – termolizi in galvanski metodi. Termolizo imenujemo tudi diatermika, ki se izvaja s pomočjo kratkih radijskih valov, ali s pomočjo visoke radijske frekvence. Galvanska elektroliza pa je postopek, ki se izvaja s pomočjo električnega toka. Ta postopek se v nosečnosti na predelu trebuha ne priporoča, saj plod lebdi v plodovnici, ki v tem primeru deluje kot prevodnik električne energije. Termoliza pa ne potuje skozi telo, zato njenih negativnih stranskih učinkov na nosečnico in plod, za enkrat še en poznamo.

Laser

S pomočjo laserske depilacije termično in mehansko poškodujemo mešiček dlak. Za enkrat še ne poznamo raziskave, ki bi ocenila varnost laserske depilacije v nosečnosti. Številni strokovnjaki, zaradi morebitnih negativnih zdravstvenih učinkov na plod, laserske depilacije med nosečnostjo ne priporočajo.

V kolikor se za lasersko depilacijo vseeno odločite, se je v zadnjem tromesečju nosečnosti, v kolikor ste se odločile da boste dojile, izogibajte na predelu bradavic in dojk. Zaradi občutljivosti in neprijetnih občutkov se laserski depilaciji na trebuhu izognite v zadnjih štirih tednih nosečnosti.

Vosek

Zagotovo boste ugotovili, da vaša koža po depilaciji z voskom v nosečnosti reagira povsem drugače. V nosečnosti je koža, zaradi hormonskih sprememb in višjega izločanja melanina, veliko bolj občutljiva. Uporaba antiseptične kreme pred in po voskanju, lahko zmanjša pekoč  občutek in občutek zbadanja. Prav tako prepreči sekundarne okužbe, zmanjša draženje in rdečico.

Nenavadne kožne poškodbe po voskanju pa so lahko razlog, da voskanje v nosečnosti za vas ni najbolj primerna depilacijska metoda. Spet  za druge nosečnice pa je voskanje v nosečnosti veliko lažja in učinkovitejša depilacijska metoda, kot npr, depilacija s kremo ali epilatorji.

Depilacijska krema

Glavni pomislek uporabe depilacijske kreme v nosečnosti gre na rovaš aktivnih sestavin kreme – barijev sulfid in kalcijev thioglycolate. Raziskave, ki bi potrdila da sta omenjena aditiva škodljiva ni, vendar tudi ne poznamo raziskave, ki bi dokazala da nista.

Kot pri vseh drugih kozmetičnih izdelkih morate tudi pri depilacijskih kremah ugotoviti ali vaša koža slučajno ne odreagira z alergijsko reakcijo. Nekatere kemikalije v depilacijskih kremah v stiku z zrakom postanejo neprijetnega vonja, vendar redke od omenjenih povzročijo alergijo.

Britje

Čeprav v nosečnosti ne predstavlja najlažje izbire, pa je zagotovo najcenejša. V kolikor v ‘proces’ zvabite svojega partnerja zna biti zabavno. Uporabite mehko in vlažilno brivsko peno. Vlažilne kreme po britju, ki vsebujejo vitamin E, zadržujejo ponoven rast dlačic. 

Naslednji prispevek

Mikroorganizmi prebivalci človeške posteljice

21 julija, 2014 0