Friday, June 14, 2024

Dermatitis je lahko zgolj srbečica, brez morebitnih vidnih kožnih sprememb, lahko so mehurčki, izpuščaji, rdečica… Videz kožnih izpuščajev je odvisen od časa prisotnosti vnetja. Za akutni dermatitis so značilni mehurčki, subakutni luščenje in kraste, za kronični lihenifikacija.


Vrste dermatitisa

Termin dermatitis je zgolj osnovno ime za različna kožna vnetja. Poznamo več vrst dermatitisov, ki ga povzročajo različni mehanizmi, vključno z alergeni in preobčutljivimi reakcijami telesa na kemikalije, stres, prehrano. Atopijski dermatitis običajno spremljata še seneni nahod, astma in zelo suha koža. Katere oblike dermatitisa še poznamo:

  • Zastojni – hipostatični dermatitis: pojavi se na predelu gležnjev in goleni, najpogosteje prizadene ljudi z vensko insuficienco.
  • Plenični izpuščaji ali plenični dermatitis: vrsta dermatitisa, ki najpogosteje prizadene dojenčke in starostnike. Povzročajo ga mokrim in onečedene plenice, ter ostanki pralnih praškov in mehčalcev v plenicah.
  • Dishidrotični dermatitis: prizadene dlani in stopala, značilen je pojav rdečice, luščenja in globokih mehurjev. Vzrok nastanka ni znan.
  • Numularni dermatitis: v obliki kovanca podobno vnetje kože. Pojavlja se v povezavi s suho kožo. Simptom zelo podoben mikrosporiji.
  • Seboroični dermatitis: suh s prhljajem prizadet predel kože najpogosteje prizadene lasišče, spodnji del čela, brk in kožo okoli nosa. Pogosto se generalizira na vrat in gornji del prsnega koša. Etiologija nastanka se povezuje z različnimi dejavniki (stres, genom, kvasovke prisotne v naravni kožni mikroflori, bolezni, hladno in suho vreme).
  • Kontaktni deramtitis – vrsta alergijskega dermatitisa, ki nastane kot posledica stika s škodljivim dejavnikom.
  • Navaden kronični lišaj ali lichen simplex chronicus: kronični srbeči izpuščaj, ki na prizadetem mestu povzroči odebelitev kože.

Diagnoza

Diagnoza se postavi na podlagi anamneze pacienta že pred samim pojavom simptomov dermatitisa. Čeprav so razlike med simptomi dermatitisa običajno zanemarljive, pa se na podlagi anamneze in pregleda pacienta dokaj natančno diagnosticira vrsto oz. obliko dermatitisa. V resnici je zelo malo zanesljivih testov, ki pomagajo pri diagnosticiranju različnih oblik dermatitisa. Poznamo teste za diagnosticiranje kontaktnega in atopijskega dermatitisa, ali hitri test s kalijevim hidroksidom s pomočjo katerega diagnosticiramo glivične okužbe in luskavico.

Zdravljenje

V kolikor poznamo vrsto dermatitisa je lahko ciljno ali usmerjeno zdravljenje uspešnejše. Splošno pa lahko lajšamo simptome vseh vrst dermatitisov na enak način – vlaženjem kože. Navlažena koža zmanjša srbečico in pospeši delovanje lipidne pregrade, ter preprečuje izhlapevanje vlage iz kože. Alergijske reakcije zdravimo z antihistaminiki, glivične okužbe z antimikotiki.

 

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Napredek pri zdravljenju levkemije in limfoma

18 februarja, 2016 0