Sunday, May 26, 2024


Ljubezen na prvi pogled je resnična
Mogoče res ni ravno zrela ljubezen, vendar je ljubezen na prvi pogled strastna ljubezen. Možgani lahko v petini sekunde aktivirajo kemikalije in hormone povezane z ljubeznijo, oz. kot rečemo: ljubezen na prvi pogled. Nekatere raziskave so pokazale, da je začetna zaljubljenost kot droga. V možganih se pojavijo evforični občutki, podobni kot pri jemanju kokaina.

Ljubezen je obsesivno kompulzivna

V nekaj prvih mesecih veze ljudje občutimo nekaj obsesiji podobnega, kar potrjujejo tudi biološki pokazatelji. Zaljubljeni in ljudje, ki bolehajo za obsesivno kompulzivno motnjo, imajo v krvi nižjo vsebnost hormona seratonina.

Ljubezen je eksplozija hormonov

Možgani zaljubljenca so s hormoni enostavno prenasičeni. Dopamin in norepinefrin sta zaslužna za evforijo. Prav zaradi omenjenih hormonov se lahko mladi zaljubljenci pogovarjajo celo noč, na zmenek potujejo stotine kilometrov in podobno. Zaljubljenost aktivira tudi adrenalin, ki je glavni krivec za potne dlani, pospešeno bitje srca in klecanje kolen.

Znoj in partnerstvo

Če vam je všeč vonj vašega moškega ali vam je všeč vonj njegovega znoja pomeni, da ste popoln par. Zakaj? V tem primeru sta vajina imunska sistema povsem različna, kar pomeni, da bodo otroci prejeli dva različna gena za boj proti boleznimi.

Moški in ovulacija

Ženske, ki ovulirajo so moškim bolj privlačne, res pa je, da moški tega niti ne vedo. Poleg tega, da moške bolj privlači ovulacijski vonj, je ena izmed raziskav pokazala, da v striptiz klubih večje napitnine namenjajo ženskam, ki ovulirajo.

Ženske in ovulacija

Med ovulacijo so ženskam najbolj privlačni moški s poudarjeno spodnjo čeljustjo in poudarjenimi ličnicami, ki sta znaka večje količine testosterona, oz. boljšega splošnega zdravja in plodnosti. Prav tako so jim všeč moški s smislom za humor, ki je znak inteligence prav tako pomembne pri razmnoževanju.

Ljubezen je odvisnost

Slike možganov zaljubljencev kažejo enako možgansko aktivnost kot pri ljudeh, ki so vzeli kokain ali druge opiate. Zaljubljenci kažejo tudi druge odvisniške navade. Bolj kot se čas oddaljuje, več ljubezni in več ‘droge’ želimo. Prekinitev razmerja vzpodbudi podobne simptome kot, če odvisniku vzameš drogo – nespečnost in depresijo. Obstaja tudi velika verjetnost živčnega zloma.

Hormon razvajanja

Pri moških se med orgazmom izloča hormon vazopresin, pri ženskah oksitocin. Ker sprožata občutke pripadnosti in povezanosti ju imenujemo tudi hormona razvajanja.

Glas je znak

Moški in ženske so v eni izmed raziskav privlačnost ocenjevali s pomočjo avdio-posnetka. Največ glasov so dobili moški s širokimi rameni in ozkimi boki, ter ženske z baročnimi boki in ozkim pasom.

Nasprotja se kljub vsemu ne privlačijo

Ženske in moški so v raziskavi navedli lastnosti, ki jih mora imeti njihov partner – partnerica, nato so jih primerjali s svojimi lastnostmi. Raziskava je pokazala, da ljudje pogosteje zbiramo med sebi podobnimi, oz. izberemo življenjskega sopotnika – sopotnico z več skupnimi lastnostmi.  
 

Kategorija:   Zanimivosti
Naslednji prispevek

Spolnost med menstruacijo

19 julija, 2012 0