Friday, July 19, 2024

Deviška kožica spada med zunanje dele ženskih spolnih organov in je del vulve. Nahaja se izven vagine oziroma na njenem začetnem delu. Himen je tanki sloj tkiva, ki deloma prekriva vaginalno odprtino.  


V zgodnji fazi fetalnega razvoja je vaginalna odprtina popolnoma zaprta. Tanek sloj tkiva, ki zapira vagino se običajno pred rojstvom nepravilno razdeli in formira deviško kožico, ki jo imenujemo tudi himen.  

Velikost in oblika vaginalne odprtine, ki jo deloma zapira himen, se pri posameznih ženskah precej razlikujeta. Zgodi se, da se himen ne odpre, tedaj govorimo o neperforiranem himenu. V času razvoja v maternici lahko pride do popolne razdelitve, zato se nekatere dojenčice rodijo brez himena. Veliko deklet in najstnic raztrga, ali razširi himen v času športnih aktivnosti, npr. jezdenju, pri vstavljanju tampona, ali pri masturbiranju.  

Pri tem ni nujno, da pride do močne krvavitve, ali krvavitve nasploh, tudi bolečine so velikokrat povsem izvzete, zato dekleta niti ne vedo, kdaj se je to zgodilo. V času pubertete je vulvino tkivo tanko in občutljivo. Prisotnost, ali odsotnost himena torej ni dokaz dekletove nedolžnosti. Nekateri himeni so zelo elastični in dopuščajo penetracijo brez pretrganja, ali pa se raztrga zgolj deloma. Seveda vsej elastičnosti navkljub navedeno drži, če do penetracije prihaja postopoma in tekom daljšega časovnega obdobja. Ostanki himena so običajno prisotni do prvega vaginalnega poroda.

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Zaprt himen – hymen imperforatus

13 junija, 2012 0