Saturday, June 22, 2024

V glavnem so na tržišču diafragme, ki jih uvrščamo v tri skupine:


  • Diafragme namenjene ženskam z močnim vaginalnim mišičnim tonusom in brez anomalij spolnih organov
  • Diafragme namenjene ženskam s plitvim lokom, zmerno atrofijo medeničnih mišic, nižjo lego mehurja in danke.
  • Diafragme namenjene ženskam s šibkejšim vaginalnim mišičnim tonusom, z zmerno spuščenimi medeničnimi organi, z lego maternice naprej ali nazaj.

Učinkovitost

Uporaba diafragme je učinkovita kontracepcijska metoda, ki pa ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. V kombinaciji s spermicidi je njena kontracepcijska učinkovitost 95%. Mnogokrat se zgodi, da je uporaba diafragme nepravilna, zato se njena učinkovitost kaj hitro spusti na 80%.

Navodila

Ginekolog izmeri vaginalne in cerviklane proporce, ter na podlagi meritev izbere ustrezno velikost diafragme. Seznanil vas bo s pravilnim vstavljanjem diafragme. Med spolnimi odnosi, se ob pravilni vstavitvi, diafragme ne čuti. Pred samim spolnim odnosom in vstavitvijo diafragme, jo je potrebno premazati s slojem spermicidov. Diafragme še vsaj šest ur po spolnem odnosu ne smete odstraniti. Ko diafragmo izvlečete jo umijte z milom in toplo vodo. Diafragmo napolnite z vodo in tako preverite ali mogoče ne spušča.

Pomanjkljivosti

Diafragma ne preprečuje širjenja spolno prenosljivih bolezni. Če se uporablja med menstruacijo lahko povzroči sindrom toksičnega šoka. Daljše ‘domovanje’ diafragme v nožnici povzroča izcedek z neprijetnim vonjem, bolečine v križu, medenici in splošno nelagodje. Prevelika diafragma lahko povzroči blago nelagodje in težave pri uriniranju. Omenjeno težavo pa se z manjšo diafragmo hitro odpravi. Prav tako pa se lahko prevelika diafragma med spolnim odnosom dislocira, zato je za preprečitev nosečnosti ponovna namestitev.

Kategorija:   Kontracepcija, Novice
Naslednji prispevek

Zobna miška ne pozna krize

6 septembra, 2012 0