Friday, July 19, 2024

Do sprememb v krvnem obtoku alkoholu izpostavljenih zarodkov pride še pred formiranjem samih srčnih napak. »Naši rezultati kažejo, da se pri etanolu izpostavljenih zarodkih razvije pozni stadij valvuloseptalnih defektov,« je zapisal vodja raziskave Ganga Karunamuni iz Case Western University.


»Embrionalno srce v zgodnji fazi kaže na slabši povratni pretok, ter slabši razvoj atrio-ventrikularnih srčnih blazinic. Pri ‘alkoholnih’ zarodkih se prav tako pojavijo nenormalne fleksije-torzije telesa.«

Raziskavo so izvedli na prepeličjih zarodkih, pri katerih se srce razvija podobno kot pri ljudeh. Z uporabo tehnike snemanja optične koherentne tomografije, so znanstveniki primerjali alkoholu izpostavljene zarodke in zarodke, ki alkohola niso prejeli.

»Dokazi kažejo, da izpostavljenost etanolu v zgodnjem srčnem razvoju, potencialno spodbudi razvoj valvularnih in septalnih okvar. Na ta način lahko dokažemo, da funkcionalni parametri služijo kot zgodnji in občutljiv parameter normalnega in abnormalnega delovanja srca,« so zapisali avtorji.

Znanstveniki svetujejo, da bi nadaljnje preučevanje funkcionalnih sprememb v zgodnjem stadiju razvoja srca lahko pripomogla k prihodnjim intervencijam, ki preusmerjajo pretok krvi in na ta način, še preden se razvijejo, prevenirajo srčne napake povzročene s fetalnim alkoholnim sindromom.

»V ZDA je od 4 milijone nosečnosti na leto, okoli 10.000 njih obremenjenih s prirojenimi alkoholnimi srčnimi motnjami. Nadaljevanje preučevanja mehanizmov, ki so vključeni v razvoj srčnih napak povzročenih s fetalnim alkoholnim sindromom, so v cilju učinkovitih terapij, zdravljenj in strategij, opravičljivi,« so zapisali avtorji. 

Naslednji prispevek

Porodi in nižje tveganje karcinoma

11 marca, 2014 0