Saturday, April 13, 2024

Diet je več kot prstov na nogah in rokah skupaj. Medijsko najbolj izpostavljene pa niso vedno najboljše in najbolj zdrave, je pokazala raziskava britanske nutricionistične zbornice. Diete, ki jih priporočajo slavni postajajo vse bolj ekstremne in pogosto zahtevajo medicinsko intervencijo, trdijo v zbornici.


Ena izmed diet priporoča, da se po pitju črne kave, usedete v kad polno hladne vode, spet druga vključuje prehranjevanje po intravenozni poti. Seveda se tako prva, kot druga dieta nahajata na seznamu petih slavnih diet, ki se jima je treba v širokem loku izogniti.

Zdravniki pravijo, da do vitkega telesa ne smemo priti čez noč, omenjene diete pa nas lahko obremenijo s številnimi zdravstvenimi težavami.

Manekenke priporočajo dieto, ki se imenuje ketogena enteralna dieta ali KED, pri kateri ne jeste ničesar. Vnos hrane se vrši skozi cevčico v nosu. Dieta zahteva desetdnevno ‘hranjenje’ v tem času, pa ste lahko izključeni samo eno uro. Neverjetno in bizarno!

Popularna je tudi Dukan dieta, ki je zdravniki in nutricionisti ne marajo najbolj. Je namreč dolgotrajna in rigidna, povzroča zaprtje, slab zadah in pomanjkanje energije.

OMG dieta traja šest tednov, zdravniki pa jo prikazujejo kot mesec in pol muk, ter izolacije. Zjutraj se napijete kave, vadite kot profesionalni športnik, nato pa se usedete v kad polno mrzle vode, kar po besedah avtorice diete, Venice A. Fulton, omogoča izgorevanje maščobnega tkiva.

Privatne britanske klinike razvajenim zvezdam ponujajo Party Girl IV Drip, dieto, ki vključuje prenajedanje z vitaminskimi napitki in hranljivimi snovmi, ki se ponavadi dajejo težko podhranjenim pacientom. Dieto promovirata Simon Cowell in Rihanna, zdravniki pa opozarjajo, da povzroča stranske učinke kot so vnetje ven, okužbe in izčrpanost.

Po besedah nutricionistov pa je Alkoreksija ena izmed najnovejših dietnih norosti, ki se ji je potrebno izogniti za vsako ceno. Alkoreksija je metoda, ki priporoča izogibanje kalorični hrani med tednom, med vikendom pa priporoča hudo opijanje.

Moje priporočilo: Vse najnovejše dietne metode in metode hujšanja so zgolj tržni odziv zvitih posameznikov, ki so v obupu množic izkoristili njihovo naivnost. Hrana je užitek, dieta naj bo prehranjevalni režim in ne stradanje. Hitra izguba kilogramov se bo slej kot prej zrcalila v vašem splošnem zdravju. Kdor je to sposoben razumeti, bo lahko shujšal, prav tako pa bo ohranil lastno zdravje.

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Pet kilogramov manj v treh minutah?

29 novembra, 2012 0